KSMPaimio

Paimion kirkon kaivuutöissä tuli esiin pääkalloja

Paimion kirkon etuoven edustalla tehtiin tiistaina kaivuutöitä. Keskipäivän aikaan työjärjestys piti miettiä uusiksi.

Kallojen ikä ei ole vielä selvinnyt.

Noin metrin syvyydestä tuli esiin kolme vanhaa pääkalloa. Ne lepäävät hiekkamaassa kuin syvässä unessa.

– Vielä ei tiedetä, minkä ikäisiä nämä ovat. Ne saattavat olla kirkon rakentamisen alkuajoilta 1600-luvulta, kertoo Ulla Moilanen Muuritutkimuksesta.

Hän näyttää yhdestä kallosta pronssinvihreää jälkeä. Moilasen mukaan se on pronssihometta.

– Tässä on pronssikorun tai -hiusneulan jättämä jälki.

On mahdollista, että kallot ovat vanhoja mutta paikka on uusi. Ehkä vainajat on 1700-luvulla haudattu kirkon lattian alle ja 1800-luvulla tuotu ulos. 1800-luvun alussa kirkkoon hautaaminen kiellettiin.

Kaivuutöissä Paimion kirkolla oli jo valmiiksi arkeologinen valvonta, joten kalloja päästiin heti tutkimaan. Jatkossa selviää, mitä sukupuolta vainajat olivat ja mitä tauteja heillä oli. Myöhemmin kallot haudataan uudelleen kirkkomaalle.

Henri Ammer AM-Sähköstä kertoo, että kirkon edustalla tehdään parhaillaan uutta sadevesiviemäröintiä, valaistusta ja kameravalvontaa.

Sää
Vastuullinen journalismi
Plus-tilaus
Vitsit vähissä?
Tutustu ja ihastu
SPM –
Digilehti

Kunnallislehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8, 10 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Lue Kunnallislehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

TS rekry
Arkistot

Muualla