KSMPaimio

Unia 1910-luvulta

August Pyölniittu oli Itseoppinut, poikkeuksellisen lahjakas ja ujo kyläoriginelli sekä torppari.

August Pyölniittu oli itseoppinut, poikkeuksellisen lahjakas ja ujo torppari, joka puuhasi salaa matemaatikkona ja tilastonikkarina.

 ”Näin koko yön unta kummallisista, komeanpuoleisista rakennuksista. Olin huoneistossa, jonka kuvittelin kuuluvan Tillintupaan, koska Kiviluoto oli siellä kuin kotonaan. Heikkilän vaari oli myös sattumalta juuri samaan aikaan tullut tänne. Wielä siellä liikuskeli muutamia nuorempia miehiä ja naisia. Oli sangen avara sali. Wapaa pääsy muihinkin pienempiin huoneisiin. Leveä kaksoisovi johti ulkoa suoraan sisään. Kiviluoto ja H.[eikkilän] vaari keskustelivat jostain varkauden tapaisesta. Waarilta oli viety jotain, jota K[iviluodon] olisi pitänyt paimentaa – – nyt alettiin keskustella varovaisuustoimenpiteistä luvattoman sisäänpääsyn estämiseksi. Waari esitti, että tavallinen esilukko olisi mainio. Tämä oli K[iviluodo]:n mielestä liian moukkamaista. Hän puhui siitä ivaavalla äänellä. Wiimein hän sanoi: ”Woisinpa minäkin kustantaa tuollaisen lukon, mutta se ei ole luvallista. Täytyy saada kuntakokouksen lupa.”

Ujo paimiolainen kyläoriginelli August Pyölniittu kirjasi tarkkaan muun muassa Raamatun ja-sanojen ja kirjainten lukumäärän. Hän kirjoitti myös 1910-luvulla joka aamu kiireesti ylös unensa. Ne vilisevät tuttuja paikkoja ja nimiä Paimiosta.

Tämän vuoden Pyölniittupäivässä sunnuntaina 27.7.keskitytään Augustin uniin sekä paikallisuuteen.

Pyölniittupäivä August Pyölniitun museossa osoitteessa Maljamäentie 132 kello 12-15. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lue lisää 29.7.2014 lehdestä

Sää
Vastuullinen journalismi
Plus-tilaus
Vitsit vähissä?
Tutustu ja ihastu
SPM –
Digilehti

Kunnallislehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8, 10 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Lue Kunnallislehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

TS rekry
Arkistot

Muualla