KSMPaimio

Lakki kourassa pankkiin?

Aurinko on paistanut mukavasti pian pari viikkoa. Tuore 10 päivän sääennuste lupaa lisää aurinkoa ja kohtalaisia päivälämpötiloja: kaksikymmentä astetta, ehkä vähän ylikin.
Tätä taustaa vasten saattaa tuntua oudolta, että maatalousväki julistaa sateen ja kylmyyden aiheuttamaa viljakatoa. Yksi jos toinenkin tilanteeseen perehtymätön ihmettelee, että eikö vilja muka ehdi enää tuleentua.
Totta on, että jos elokuu on kokonaisuudessaan aurinkoinen ja lämmin, saatetaan tehoisissa lämpösummissa yltää lähes keskivertovuoden tasolle. Kyse on kuitenkin siitä, että kylvöt pitkittyivät keväällä pahoin ja osittain myös epäonnistuivat.
Kevään ja alkukesän isot ja miltei taukoamattomat sateet aiheuttivat maaperän tiivistymistä ja liettymistä. Vesi jäi seisomaan pelloille, jolloin kylvötöihin ei voinut ryhtyä. Ja kun myös keskikesällä oli sateista ja kylmää, ei kasvu tahtonut lähteä käyntiin millään.
”Onhan viljelijöillä katokorvaukset”, saattaa joku sanoa. Se tieto on kuitenkin väärä. Varsinais-Suomessa ei käytännössä yksikään tila ole saanut katokorvausta 28 vuoteen.
Peimarissakin moni maatalousyrittäjä joutuu syksyllä astelemaan lakki kourassa pankinjohtajan puheille. Rahat eivät välttämättä riitä yhtä suuriin lainanlyhennyksiin kuin normaalivuosina.
Pankkien ja muiden rahalaitosten yhteiskuntavastuu tulee näin tarkasteluun myös paikallistasolla. Lähtökohtaisena oletuksena on, että pankit auttavat myös tosi paikan tullen eivätkä pelkästään mainoslauseissa.

Sää
Vastuullinen journalismi
Plus-tilaus
Vitsit vähissä?
Tutustu ja ihastu
SPM –
Digilehti

Kunnallislehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8, 10 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Lue Kunnallislehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

TS rekry
Arkistot

Muualla