KSMPaimio

Sininen kaappi voi pelastaa sydänkohtaukselta

Paimion LähiTapiolan seinästä löytyy tiettävästi Suomen ensimmäinen ulkona säilytettävä, ympäri vuorokauden kaikkien ihmisten käytössä oleva defibrillaattori eli sydäniskuri. Kaapin tunnistaa sen sinisestä väristä talon seinässä.
– Viime vuoden sankarikoulutuksissa eli hätäensiapukoulutuksissa opimme, että deffat parantavat sydänkohtauspotilaiden selviytymismahdollisuuksia huomattavasti, jos sitä päästään käyttämään ensimmäisen viiden minuutin aikana sydämen pysähtymisestä. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla ambulanssin saapuminen saattaa kestää ja elvytystilanteessa jokainen minuutti laskee selviytymisprosenttia kymmenellä prosentilla, LähiTapiola Varsinais-Suomen viestintäpäällikkö Anna-Maria Pasanen kertoo.
Monissa julkisissa tiloissa on jo kyseisiä laitteita, mutta ne ovat usein saatavissa vain kaupan aukioloaikoina.
– Sydänkohtauksia voi sattua muinakin aikoina, ja siksi emme halua säilyttää omaamme lukittujen ovien takana, vaan se on kaikkien saatavissa ja hyödynnettävissä ympäri vuorokauden, Pasanen jatkaa.
Jos aivan Vistan ytimessä tapahtuu sydänkohtaus, on apu siis lähellä.
– Yksi jää elvyttämään ja toinen lähtee hakemaan laitetta. Laitteessa ei tarvitse osata muuta, kuin painaa vihreää nappulaa. Sen jälkeen laite kertoo mitä pitää tehdä.
LähiTapiola muistuttaa, ettei pelkkä defibrillaattori pelasta ketään, elleivät ihmiset saa tietää sen olemassaolosta, tai jos sitä ei osaa käyttää. Paimion toimistolla järjestetäänkin 6. maaliskuuta hätäensiapukoulutus kello 17 alkaen, jonne kaikki ovat tervetulleita.
Ilmoittautuminen tapahtuu viimeistään perjantaina osoitteessa www.lyyti.in/paimion_sankarit.
– Koulutukseen on vielä vapaita paikkoja. Sitä vetää SPR:n ensiapukouluttaja. Koulutus käy useimmille työpaikoille viralliseksi ensiapukoulutukseksi. Koulutuksessa harjoitellaan deffan käyttöä, elvyttämistä, kylkiasentoon kääntämistä ja haavojen sitomista. Jos kysyntää on paljon, voimme järjestää toisenkin kurssin, Anna-Maria Pasanen kertoo.

Lue lisää 23.2.2018 lehdestä

Sää
Vastuullinen journalismi
Plus-tilaus
Vitsit vähissä?
Tutustu ja ihastu
SPM –
Digilehti

Kunnallislehti on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phone 8, 10 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

 

Osta irtonumero
Tilaa digilehti
Lue Kunnallislehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

TS rekry
Arkistot

Muualla