TALVISIA MAKKARARUOKIA

0

Pari vuotta sitten innostuimme kokeilemaan itse makkaran tekoa kotona. Hankimme lihamyllyn, paksun makkaranvalmistuskirjan sekä luonnonsuolta kauppahallista. Makkarat onnistuivat yllättävän hyvin ja näyttivätkin aivan makkaroilta. En kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen niiden koostumukseen. Reseptejä on syytä vielä kehitellä. Makkaran teko on myös aika työlästä puuhaa, joten olen tyytynyt alkuinnostuksen jälkeen pääasiassa muiden valmistamiin makkaroihin.
Makkarasta saa monenlaista maistuvaa talvikeleihin sopivaa ruokaa. Kannattaa kokeilla mausteisempiakin makkaroita kuten chorizoa, bratwuristia ja krakovanmakkaraa, ne sopivat erityisesti pataruokiin. Siskonmakkara soveltuu keiton lisäksi hyvin kaalikääryleiden ja pasteijoiden täytteeksi, se muotoutuu myös pihveiksi.

 

Spagettiannoksen kuvan näet TÄÄLTÄ
TULISIELUN SPAGETTI

300 g salamia (tai chorizo-makkaraa)

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

500 g tomaattimurskaa

½ tl habanero chilikastiketta

chilijauhetta

1 dl marinoituja artisokansydämiä

1 dl kalamataoliiveja

1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja

oreganoa

basilikaa

timjamia

mustapippuria myllystä

400 g spagettia

parmesaanilastuja
Siivuta salami, silppua sipuli ja valkosipulin kynnet, paloittele artisokat, oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit paloiksi. Laita pannuun salami ja sipulit. Lisää tomaattimurska. Anna muhia hetki. Keitä sillä välin spagetti. Lisää kastikkeeseen loput ainekset. Laita lautasille pastaa ja kastiketta. Ripottele annosten päälle parmesaanilastuja.

 

Makkaravuoka-annoksen kuvan näet TÄÄLTÄ
MAKKARAVUOKA

0,5 dl ketsuppia

550 g lenkkimakkaraa siivuina

500 g tomaattimurskaa

150 g fetajuustokuutioita

1 dl hillosipuleita

1 dl paprikasuikaleita

1 dl mustia oliiveja

rosepippuria rouhittuna

mustapippuria myllystä

2 tl rakuunaa

2 tl timjamia

suolaa maun mukaan

2 dl juustoraastetta
Levitä uunivuoan pohjalle ketsuppi ja lado sen päälle makkarasiivut. Laita loput ainekset makkaran päälle viimeisenä juustoraaste. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa perunamuusin kanssa.

 

Kaalikääryleiden kuvan näet TÄÄLTÄ
SISKONMAKKARA-KAALIKÄÄRYLEET

1 kerä- tai savoijinkaali

Täyte:

1 dl rikottuja ohrasuurimoita

4 dl kasvislientä

1 sipuli silputtuna

2 dl hienonnettua kaalin sisäosaa

400 g siskonmakkaraa

suolaa maun mukaan

mustapippuria myllystä

oreganoa

minttua

Valeluun:

0,5 dl siirappia

2 dl lihalientä

1 rkl soijakastiketta
Keitä ohrasuurimoita kasvisliemessä n. 20 minuuttia. Kuullota sipuli. Anna molempien jäähtyä. Koverra kaalista kantaosa pois. Keitä tilavassa kattilassa vettä ja laita kaali kiehuvaan veteen. Irrota päällimmäisiä lehtiä sitä mukaa kun ne tulevat taipuisiksi. Hienonna kaalin sisäosa täytettä varten. Purista siskonmakkaramassa pois kuorestaan. Yhdistä aineet, mausta. Käytä kuhunkin kääryleeseen yksi iso tai kaksi pientä kaalinlehteä. Ohenna lehden ruotiosa veitsellä. Laita jokaiselle kaalinlehdelle täytettä pari ruokalusikallista ja paketoi tiiviisti. Paista kääryleet kevyesti pannulla voi-öljyseoksessa ja siirrä voideltuun uunivuokaan. Kypsennä kääryleitä 175 asteessa noin 50 minuuttia, valele välillä liemellä.

 

Makkarapata-annoksen kuvan näet TÄÄLTÄ
MEHEVÄ MAKKARAPATA

250 g bratwustia paloiteltuna

250 g krakovanmakkaraa paloiteltuna

500 g perunoita (kiinteä lajike) viipaleina

500 g lanttua tai naurista viipaleina

4 porkkanaa viipaleina

2 sellerinvartta pilkottuna

2 sipulia renkaina

4 valkosipulinkynttä ohuina lastuina

2 rkl paprikajauhetta

2 tlk tomaattimurskaa

4 dl lihalientä

1 tl kuminaa

2 tl timjamia

2 laakerinlehteä

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

persiljasilppua pinnalle
Kuullota sipulirenkaat ja valkosipulinkynnet öljyssä. Ripottele päälle paprikajauhe ja pyörittele hetki niin maku pyöristyy. Laita juurekset, sipulit, tomaattimurska, lihaliemi ja mausteet kerroksittain kannelliseen uunipataan. Kypsennä 200 asteessa noin tunti, kunnes juurekset ovat lähes kypsiä. Paista makkarapalat pannulla ja lisää ne pataan. Laita pata vielä hetkeksi uuniin. Koristele persiljasilpulla. Tarjoa lisänä smetanaa ja maustekurkkuja.