LÄHIRUOKAA ETSIMÄSSÄ

0

Mitä sana lähiruoka tuo mieleen? Minulle se tuo mieleen tuoreen ja puhtaan ruoan, joka ei ole kulkenut turhien välikäsien kautta eikä matkustanut pitkiä matkoja kuluttajan ruokapöytään. On myös hienoa tietää mistä ruoka on peräisin.
Lähiruoka on tällä hetkellä kovin muodikasta, mutta se on samalla paluuta vuosien takaiseen ajatusmalliin. On hyvä, että ihmiset ovat jälleen alkaneet välittää siitä mitä suuhunsa laittavat.
Miten kaukana kasvanut on vielä lähiruokaa? Itse käsittäisin, että lähiruoka pitäisi kasvaa samassa kunnassa missä itse asuu tai lähikunnissa. Voitaisiin puhua myös paikallisruoasta. Tarkkoja rajoja on kuitenkin vaikea vetää. Eräs selvitys ehdottaa, että lähiruoan on tultava maakunnan rajojen sisäpuolelta. Todellista lähiruokaa on tietysti omassa pihapiirissä kasvatettu ruoka, mutta Suomen sijainnista johtuen on vaikea olla omavarainen.
Mistä lähiruokaa sitten saa? Torit tulevat tietysti ensin mieleen. Myös tavallisissa marketeissa voi olla myynnissä lähellä tuotettua ruokaa, useimmiten juurekset ja sipulit tulevat läheltä. Ainakin perunoiden kohdalla mainitaan useimmiten tuottajat. Kananmunista 90% tuotetaan maakuntamme rajojen sisällä.
On lähiruokaa, joka ei maksa mitään. Villivihanneskausi on parhaimmillaan juuri nyt. Nokkosia, voikukkia, vuohenputkia sekä maitohorsmaa saa läheltä ja aivan ilmaiseksi. Myöhemmin saa lähiruokaa lähimetsistä, marjoja ja sieniä. Kannattaa myös itse onkia terveellistä kalaa.
Ruokaa voi ostaa myös suoraan tuottajalta, mutta mistä heidät oikein löytää? Tienvarsilla näkee usein kesäisin maatilojen omia kylttejä myytävistä tuotteista. On munia, mansikoita, perunoita, omenoita. Aloin selvittämään oman kotikuntani suoramyyntitarjontaa. Koska lähiruokaan liittyy vahvasti sesongin huomioon ottaminen en heti lähtenyt ajelemaan ympäriinsä, vaan aloitin etsimisen netistä. Löysin itse ensin vain muutaman suoramyyntitilan, mutta kyselemällä Salmensuun tilalta sain käsiini lisää sauvolaisten suoramyyntitilojen osoitteita. Salmensuulta muuten vinkattiin, että he järjestävät jälleen kesän aikana viime vuoden tapaan lähiruokatori-tapahtumia.

 

Sauvolaisia suoramyyntitiloja:
Grelsbölen tila

Tuotteet: Avomaan herne ja varhaisperuna, tyrnimehut ja -hillot, Maatilaleipomon tilaustuotteet.

Osoite: Päisterpääntie 156 A, Karuna

Nettiosoite: grelsbole.fi
Heininen

Tuotteet: Perunaa.

Osoite: Raitniementie 4 A, Sauvo
Hovilan tila

Tuotteet: Omista luomujauhoista valmistettua maalaisleipää ja leivonnaisia.

Osoite: Rajalahdentie 169, Sauvo

Nettiosoite: hovilantila.com
Kankaanrannan puutarhamyymälä

Tuotteet: Kauden vihanneksia.

Osoite: Sauvontie 1, Sauvo
Lehtisen tilapuoti

Tuotteet: Kauden vihanneksia.

Osoite: Rajalahdentie 600, Sauvo
Liesniemi

Tuotteet: Satokauden ajan varhaisperunaa, mansikkaa, vadelmaa, maissia, vesimelonia ja kurpitsaa torjunta-aineettomina.

Osoite: Liesniementie 11, Sauvo

Nettiosoite: liesniemi.net
Niemelän tila

Tuotteet: Satokauden ajan mansikoita, herneitä ja avomaankukkuja. Leipomotuotteita ympäri vuoden.

Osoite: Järvenkyläntie 843, Sauvo
Niittulan tila

Tuotteet: Kausiluonteisesti tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.

Heinä-elokuussa pe 11-19, la 9-14 ja su 10-14.
Osoite: Pakkaamo, Sauvontie 42, Sauvo

Nettiosoite: niittula.com
Peuravaaran Puutarha

Tuotteet: Tomaattia, kurkkua ja paprikaa huhtikuusta lokakuuhun, ma-pe klo 8-16.

Osoite: Sauvon-Kemiöntie 814, Sauvo
Salmensuun tila

Tuotteet: Naudanlihaa ja Mylvivän Sonnin lihajalosteita tilan omasta Lihapuodista ympäri vuoden. Puoti avoinna kesällä perjantaisin klo 13-18.

Osoite: Laanilantie 77, Sauvo

Nettiosoite: salmensuu.com
Suoramyynti Seppo Himberg

Tuotteet: Kananmunia ja hunajaa.

Osoite: Sauvon-Kemiöntie 1615, Karuna
Yliristniemen tila

Tuotteet: Lampaanlihaa.

Osoite: Ristniementie 6, Sauvo

 
Seuraavien ruokien lähes kaikki ainekset on tuotettu lähellä.
Raparperi-lihapadan kuvan löydät TÄÄLTÄ
RAPARPERI-LIHAPATA

500 g naudan ulkofileetä suikaleina

1 rkl rypsiöljyä

1 sipuli silputtuna

2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

1 tl paprikajauhetta

kuivattua chiliä

500 g tomaatteja pilkottuna

3 dl vettä

1 lihaliemikuutio

4 porkkanaa paloiteltuna

5 dl raparperinpaloja

2 rkl hunajaa

mustapippuria myllystä

100 g tuorejuustoa

ruohosipulisilppua
Ruskista lihat. Kuullota sipulit. Lisää paprikajauhe, chili, porkkanat, tomaatit, vesi ja liemikuutio.

Keitä hiljalleen kunnes liha ja porkkanat ovat lähes kypsiä, lisää raparperi. Kun raparperi on pehmennyt lisää loput ainekset ja kuumenna. Tarjoa uusien perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.
Mansikkapiirakan kuvan löydät TÄÄLTÄ
MARENKIKUORRUTETTU MANSIKKAPIIRAKKA

Taikinapohja:

3 ½ dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

125 g margariinia

2 rkl sokeria

1 kananmuna

1 rkl kylmää vettä

Täyte:

5 dl mansikoita soseutettuna

4 keltuaista

1 dl sokeria

3 rkl sitruunamehua

3 rkl maizenaa

1 dl maitoa

Kuorrutus:

4 valkuaista

6 rkl sokeria
Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi taikinaksi. Kiedo kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään hetkeksi. Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja nosta voideltuun vuokaan. Tue reunat foliolla. Paista pohjaa 10-15 minuuttia 200 asteessa. Poista foliot piirakan reunoilta. Sekoita täytteen ainekset kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Levitä täyte taikinapohjalle. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen joukkoon. Lusikoi marenkikuorrutus mansikkatäytteen päälle. Kypsennä 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
Rikkaiden ritareiden kuvan löydät TÄÄLTÄ
RIKKAAT RITARIT

8 viipaletta vuokaleipää

1 dl tyrnihilloa

3 dl maitoa

2 kananmunaa

1 rkl sokeria

margariinia tai voita paistamiseen

Tarjoiluun:

vaniljajäätelöä

juoksevaa hunajaa
Vatkaa kananmunat kevyesti, sekoita maidon ja sokerin kanssa. Levitä hillo neljälle leipäviipaleelle laita loput leivät kansiksi päälle. Leikkaa leivät kolmioiksi ja kastele munamaidossa. Paista kauniin ruskeiksi. Tarjoa vaniljajäätelön ja hunajan kanssa.