KESÄKEITTIÖSSÄ

0

Kesällä keittiöni laajenee puuharhan puolelle. Talvella kokkaan keittiön lämmössä, mutta kesällä pääsen tuulettumaan raikkaaseen ulkoilmaan. Grillikatoksen rakentaminen on ollut järkevää, nyt eivät pienet kesäsateetkaan haittaa. Grillauspisteen sijaintia kannattaa miettiä, sillä on ikävä raahata kaikkia tarveaineita liian kaukana keittiöstä sijaitsevaan grilliin. Meidän kaasugrillit sijaitsevat katetulla terassilla aivan keittiön ikkunan takana, jolloin sisältä on helppo ojentaa grillaajalle tarvikkeita. 

Makkaran grillaamiseen sopii mielestäni parhaiten perinteinen hiiligrilli. Lähes kaiken muun grillaamiseen käytän kaasugrilliä, koska tuulisella pihallamme ne toimivat paremmin. Kaasugrillissä lämpöä riittää pidempään ja lämpötilaa pystyy myös säätelemän. Lisäksi kaasugrilliin mahtuu kerralla enemmän grillattavaa. Grillaan mielelläni monipuolisesti kaikkea kasviksista kaloihin.

Grillatessa on hyvä kiinnittää huomiota raaka-aineiden kypsymisjärjestykseen eli ensin grilliin pidemmän kypsymisen vaativat ainekset kuten kanat ja possut, myöhemmin kasvikset, naudan lihat ja kalat. Parhaan lopputuloksen saa kun tekee esivalmisteluja ja malttaa käyttää aikaa grillaamiseen. Ota grillattavat tuotteet hyvissä ajoin pois jääkaapista huoneenlämpöön. Pitkään kypsyviä kookkaita lihoja voi kypsentää lähes valmiiksi ja grillata sitten lihaan kaunis rapea pinta. Grilliä on aina syytä vahtia etteivät ainekset saa liian tummaa väriä pintaansa ja säilyttävät mehevyytensä.

Grillauksessa voi käyttää erilaisia apuvälineitä. Parila sopii kasvisten, kalan ja halloumi-juuston grillaamiseen. Halsteri on hyödyllinen herkästi hajoavien pikkukalojen grillauksessa.

Olen myös savustanut kaasugrillissä porsaan ulkofileetä, kaloja sekä chilejä onnistuneesti. Kuumasavustus on helppoa, tarvitaan vain kannella suljettava savustuslaatikko jonka pohjalle laitetaan puunlastuja (esim. leppä, koivu tai omenapuu ovat hyviä), voit laittaa myös tuoreita katajanhavuja, muutaman yrtin oksan esim. salviaa tai rosmariinia sekä sokeria. Viimeksi käytin muscovadosokeria, se antoi hyvän säväyksen ja kauniin tummanruskean pinnan kalalle. Savustettava tuote asetetaan ritilän päälle. Lämpötila ei saa olla liian kuuma. Savustusaika vaihtelee riippuen siitä kuinka vahvan savun maun haluaa ruokaan, kasviksille riittää noin 20 minuuttia, iso kala savustuu noin 45 minuutissa.

Grillaaminen on parhaimmillaan mukavaa ja kiireetöntä yhdessäoloa.

 

Kuvan löydät TÄÄLTÄ

GRILLATUT SILAKAT JA PERUNAT TILLIPESTOLLA

600 g silakkafileitä

Marinadi:

0,5 dl öljyä

3 rkl limen mehua ja kuori raastettuna

valkosipulinkynsi ohuina lastuina

timjamia

mustapippuria myllystä

merisuolaa myllystä

Sekoita marinadin ainekset kulhossa tai pussissa, lisää silakkafileet. Marinoi noin tunnin ajan, kääntele välillä. Valuta silakat. Asettele silakat halsteriin ja grillaa rapeiksi. Tarjoa lisänä grillattuja perunoita ja tillipestoa.

Grillatut perunat:

kuorineen keitettyjä perunoita

öljyä

suolaa maun mukaan

Halkaise perunat, sivele leikattu pinta öljyllä. Laita perunat grilliin leikattu pinta alaspäin, grillaa kaunis pinta perunoihin ja mausta suolalla.

Tillipesto:

nippu tilliä

0,5 dl emmentaljuustoraastetta

0,5 dl suolattuja maapähkinöitä

valkosipulinkynsi

n. 1 dl öljyä

mustapippuria myllystä

Soseuta ainekset tasaiseksi seokseksi, lisää öljy vähitellen.

 

Kuvan löydät TÄÄLTÄ

GRILLATTUA PORSASTA

800 g maustamaton porsaan ulkofileepala

Marinadi:

3 rkl limemehua

3 rkl tomaattipyreetä

2 rkl muscovado-sokeria

4 rkl rypsiöljyä

1 tl hienonnettua salviaa

1 tl hienonnettua rakuunaa

3 valkosipulinkynttä ohuina lastuina

savustettua chiliä

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Leikkaa filee noin 1,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Nuiji viipaleet kevyesti. Kääntele porsaanlihoja marinadissa ja anna marinoitua pari tuntia. Valuta lihat ja grillaa molemmin puolin. Valele lihaa marinadilla kypsennyksen aikana. Tarjoa salaatin ja varhaisperunoiden kanssa.

 

Kuvan löydät TÄÄLTÄ

GRILLATUT TÄYTETYT PAPRIKAT

6 paprikaa

400 g jauhelihaa

1 sipuli silputtuna

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 tlk (400 g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

tuoreita yrttejä

chilijauhetta

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

6 rkl sulate- tai tuorejuustoa

Leikkaa paprikoista kantaosat, mutta älä heitä pois. Poista paprikoista siemenet. Kuullota sipuli ja paista jauheliha kevyesti. Lisää pavut ja mausteet. Täytä paprikat hieman vajaiksi. Laita nokare juustoa jokaisen paprikan sisään ja kantaosa kanneksi. Kääri paprikat folioon siten, että ne pysyvät pystyasennossa. Grillaa noin puoli tuntia miedolla tulella kunnes paprikat ovat pehmenneet.