SUUNTAA EVÄSRETKELLE

0

Kesäisille retkille otetaan usein mukaan omia eväitä. Ulkoillessa tulee nälkä ja ruoka maistuukin paremmalta ulkona. Eväsvaihtoehtoja on loputtomasti. Piirakat ja tortut ovat helppoja retkiruokia, ne voi leikata kotona valmiiksi paloiksi tai ottaa paistovuoassaan mukaan. Piirakan voi paistaa kevyessä kertakäyttövuoassa. Jälkiruoaksi hedelmiä ja kauden marjoja. Ilmoista riippuen joko lämmittävää tai viilentävää juomaa.

Piknikille ei tarvitse lähteä kauas. Oma puutarha tai lähipuisto ovat oivallisia paikkoja eväsretkelle. Ota matkaan viltti, hyvää seuraa ja iloinen mieli. Jos suuntaat kauemmas kuin kotipihalle pakkaa eväät kylmälaukkuun ja juomat termospulloon.

Piknikin voi tehdä myös metsään ja yhdistää vaikka marja- tai sieniretkeen. Muista aina siivota jälkesi retkipaikalta ja ottaa kaikki roskatkin mukaasi.

 

JUUSTOTORTTU

Taikinapohja:

100 g voita tai margariinia

½ dl sokeria

1 munankeltuainen

3 ¼ vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

2 rkl kylmää vettä

Täyte:

500 g maitorahkaa

1 dl ranskankermaa

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

yhden sitruunan kuori raastettuna

1 kananmuna

2 munankeltuaista

3 munanvalkuaista vaahtona

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen ja jauhot joihin leivinjauhe on sekoitettu. Lisää tilkka vettä, vaivaa nopeasti kiinteä taikina ja laita jääkaappiin odottamaan. Sekoita täytteen ainekset, nostele viimeisenä valkuaisvaahto joukkoon. Kaaviloi taikina levyksi, painele vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte taikinan sisään. Kypsennä 175 asteessa noin tunti. Tarjoa hillon tai marjojen kanssa.

 

SIPULITORTTU

Taikinapohja:

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

100 g voita tai margariinia

1 kananmuna

noin 1 dl kylmää vettä

Täyte:

500 g sipulia ohuina siivuina

100 g pekonia silputtuna

4 kananmunaa

4 dl kermaa

nippu ruohosipulia silputtuna

tuoretta rakuunaa

muskottia

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

Sekoita taikinan ainekset kiinteäksi. Kaaviloi taikina, taita välillä kolmin kerroin ja kaaviloi uudelleen. Levitä taikina voideltuun uunivuokaan, pistele haarukalla reikiä. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Paista pekoni pannulla, lisää nokare voita ja sipulit, hauduta miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Anna sipuliseoksen jäähtyä. Sekoita loput täyteen ainekset keskenään ja yhdistä jäähtyneeseen sipuliseokseen. Kaada seos torttupohjalle. Paista noin puoli tuntia 200 asteessa kunnes torttu on kauniin ruskea.

 

KINKKUPIIRAKKA

Taikinapohja:

100 g voita tai margariinia

3 dl vehnäjauhoja

1 dl perunasosejauhetta

1 dl kylmää vettä

Täyte:

200 g savukinkkua kuutioina

200 g emmentaljuustoa kuutioina

1 punainen paprika kuutioina

pala purjoa renkaina

persiljasilppua

Munamaito:

3 dl maitoa

2 kananmunaa

muskottia

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

Nypi rasva, jauhot ja perunasosejauhe ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vuoraa voideltu vuoka taikinalla. Levitä täytteen ainekset taikinan päälle vuokaan. Sekoita munamaito, mausta ja kaada vuokaan. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.