Kuusiston 220 vuotiaasta kirkosta historia

0

Kuusiston kirkko täyttää 220 vuotta ja Kuusiston seurakuntahistoria on saatettu kansien väliin. Kuusiston kirkon penkkiin kannattaa istahtaa sunnuntaina 30.9. klo 17. Silloin historiikin kirjoittaja Tuukka Alhonen kertoo Kuusiston vaiheista. Tilaisuudessa kuullaan musiikkia ja virsiä 220 vuoden ajalta. Paikalla ovat myös kirkkoherra Pirjo Vahtola ja kanttorit Olli-Heikki Husso ja Kaarina Peltonen. Kuusiston kirkkoon on bussikuljetus Kaarinan kirkolta.
Kuusisto kuuluu Kaarinan kaupunkiin ja Kuusiston kirkko Kaarinan seurakuntaan. Pitkäaikainen Kaarinan seurakunnan ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän luottamushenkilö Tuukka Alhonen on kirjannut ylös seurakunnan vaiheet.
Ensimmäinen kirjallinen merkintä Kuusistosta löytyy jo vuodelta 1295, jolloin Turun yhdeksäs ja ensimmäinen suomalaissyntyinen katolinen piispa Maunu I päiväsi kirjeensä Kuusistossa marraskuun 7. päivänä ”Datum in Custu”. Saarelle rakennettu piispanlinna kuului maan hallintokeskuksiin. Linnan kartanosta tuli Turun linnan latokartano. Kuusiston kappeliseurakunta perustettiin vuonna 1653. Talonpojat rakensivat kirkonmäelle puisen kirkon, joka rappeutui 1700-luvun lopulla. Nykyinen saaristokirkko on vuodelta 1792.