Nappulamäen viereen lisää päiväkotitilaa?

10

Paimion kireän päivähoitopaikkatilanteen ratkaisut ovat hahmottumassa kaupungin teknisen toimen ja päivähoidon yhdessä tekemien selvitysten perusteella. Tilaratkaisujen osalta on noussut esiin vaihtoehto, että nykyistä Turun Akk:n kurssikeskuksen tilaa Tapiolan alueella otetaan vielä nykyistä laajemmin päiväkotikäyttöön. Nyt rakennuksessa toimii 54-paikkainen yksityinen päiväkoti Nappulamäki, jota ylläpitää Verkanappulat Oy sekä yksi kaupungin oma ryhmäperhepäivähoitokoti. Laskelmien ja Akk:n kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella tämän kiinteistön käytön laajentaminen näyttää toteuttamiskelpoiselta vaihtoehdolta, mutta se edellyttää saneerausta ja muutostöitä, joiden hinnaksi arvioidaan miljoona euroa.
Päivähoidon kanta Sähkömiehentien kiinteistön käytön kasvattamiseen on niinikään myönteinen. Rakennukseen on sovitettavissa vähintään 54- ja enimmillään 60-paikkainen uusi yksikkö.  Kiinteistössä nyt toimiva Verkanappulat Oy on jo aiemmin tiedustellut mahdollisuutta saada lisää päiväkotipaikkoja Paimiosta ja on kiinnostunut tästä laajennusmahdollisuudesta. Laajennus voidaan teknisen toimen selvitysten mukaan suunnitella niin, että se mahdollistaa nykyisen yrittäjän toiminnan laajentamisen, kokonaan uuden toimijan tai vaikka kaupungin oman päiväkodin käynnistämisen.
Esitykset ovat teknisessä lautakunnassa esillä tänään torstaina ja tiistaina koulutuslautakunnassa. Kaupunginhallituksessa päivähoidon järjestelyjä linjataan budjettikäsittelyn ohessa.

10 KOMMENTIT

 1. Niin aina, kaupunki remontoi ja maksaa, yksityinen korjaa hyödyn. Tuli vaan mieleen, että mistäs se miljoona revitään. Lisä velkaa, vaan mitäs sitten myydään,

 2. Päivähoitotilat tarvitaan joka tapauksessa. Investointia ei voida välttää. Yksityinen päivähoitopaikka tulee kaupungille useita satoja euroja kuukaudessa halvemmaksi kuin kunnallinen. Toinen kysymys on tuo hinta. Ihan käsittämätön summa 1.000.000. Miten voi maksaa 4 omakotitalon verran tuottaa olemassaolevien seinien sisälle tilat jossa voi mm. leikkiä, nukkua ja askarrella? Eikäs AKK:ssa ole tehty vastaavaa ihan vuosikausien ajan?

  • Voisitko hieman avata tuota väitettäsi siitä, että yksityinen hoitopaikka tulee huomattavasti halvemmaksi kuin kunnallinen. Kuntahan maksaa yksityistä palvelua käyttävälle asiakkaalle hoitorahan, osalle hoitolisän + kuntalisän. Loppu jää asiakkaan maksettavaksi.

 3. Ja näin pakotetaan vanhemmat maksamaan extraa lapsensa hoidosta, kun kunnallisia hoitopaikkoja ei ole tarjolla ja on pakko laittaa lapsensa kalliimpaan yksityiseen päivähoitoon. Miksi ihmeessä tänne houkutellaan lapsiperheitä halvoilla tonteilla, jos heille ei sitten pystytä tuottamaan peruspalveluita?

 4. Paimio ei houkuttele ketään halvoilla tonteilla, ja subjektiivinen päivähoit-oikeus on edelleen olemassa. En voi aidosti ymmärtää mihin nimimerkin väitteet perustuvat?

  • Tiedän kyllä subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Oman perheen ja muutaman tuttavaperheen kohdalla on kuitenkin viime kevään ja kesän aikana käynyt niin ettei kaupungin päivähoitotoimisto ole pystynyt hoitopaikkaa lapselle varmistamaan vaan päinvastoin on voivoteltu, kun vieläkään ei ole hoitopaikkaa löytynyt. Oma kantti ei kestänyt odottelua vaan hankimme lapselle yksityisen hoitopaikan. Keväällä julkaistussa Päivähoidon tarve- ja resurssiselvityksessä yhtenä ratkaisukeinona toki olikin hakijoiden ohjautuminen yksityiseen hoitoon. Ja omassa tuttavapiirissä tämä “ohjautuminen” on toiminut melko tehokkaasti.

   Mitä halpoihin tontteihin tulee, niin Paimion kaupungin tontit olivat ainakin muutama vuosi sitten selvästi halvempia kuin naapurikuntien. On selvää, että lapsiperheet suosivat edullisia tontteja. Jonkinlaista ennakointia olisin kaupungin päättäjiltä tämän suhteen toivonut. Kuten Päivähoidon tarve ja resurssiselvityksessä todettiin Kerkola-Naskarlan ja Saaren alueelle on muuttanut paljon lapsiperheitä, joka on entisestään mutkistanut kaupungin päivähoitotilannetta.

   Mielenkiinnolla seuraan millaisia ratkaisuja tilanteeseen keksitään. Mikäli päädytään Nappulamäen päiväkodin laajentamiseen toivon, että kaupunki tukee yksityistä päivähoitoa esimerkiksi palvelusetelillä niin että se on vanhemmille tasavertainen vaihtoehto kunnalliseen hoitoon verrattuna. Yksityisessä päivähoidossa maksamamme noin 30 €/kk kalliimpi hoitomaksu on vielä siedettävissä, mutta se että yksityisessä hoidossa pitää maksaa hoitomaksut koko kesän ajalta vaikka lapsi ei ole hoidossa/hoitaja on lomalla tekee jo tuntuvan eron perheen kuluihin verrattuna siihen, että lapsi olisi kunnallisessa hoidossa.

 5. Koulutuslautakunta on tänään 2.10 nostanut yksityisen hoidon kuntalisää 1.1.2013 alkaen. Lisäksi mikäli lautakuntien tekemät päätökset uusista tiloista entisessä AKK:ssa toteutuvat pystymme vastaamaan lähivuosien osalta päiväkotipaikkojen tilahaasteeseen.

  Tilanteeseen jossa esimerkiksi Verkanapppulat ja kaupungin omat palvelutuotanto olisivat asiakkaille täysin samanhintaisia tuskin päästään, eikä mielestäni pidäkään päästä. Ainakin tässä tapauksessa palveluntuottaja haluaa tarjota palveluillaan lisäarvoa, josta monet ovat kohtuuden rajoissa valmiita myös maksamaan.

 6. Subjektiivinen päivähoito-oikeus on voimassa, ja Paimiossa tehdään kaikki sen toteuttamiseksi. Valitettavasti lisäkapasiteettia ei vain luoda lisää yhdessä yössä.

  On totta, että Paimio on kasvanut asukasmäärässä hieman liian nopeasti, ja mm. tarkastuslautakunta sekä allekirjoittanut ovat yrittäneet kiinnittää asiaan huomiota jo pitkään. 1 % väestönkasvutavoite (Paimion virallinen tavoite) on vauhdikas vahvallekin kunnalle, ja itse asiassa Paimio on monena vuotena kasvanut huomattavasti nopeammin. Tässä taloudellisessa tilanteessa Paimion tulisi puolittaa kasvuvauhti. Kasvavan väestön vaatimat palvelut ovat kalliita. Kasvu on elinvoimaisuuden ehto, mutta on vastuutonta kasvaa liian nopeasti.

  Onneksi nyt ainakin maankäyttö- ja rakennuslautakunta näyttävät havahtuneen asiaan jollain tasolla. Mielestäni myös virallista tavoitetta voisi laskea kunnes talous on kunnossa.

  -Ville Valkonen
  Kaupunginvaltuutettu

  ————————–
  http://www.villevalkonen.fi

 7. Miten voi AKK:n saneeraaminen maksaa miljoonan?!? Sillä hinnalla todella rakentaisi neljä omakotitaloa. Kaupungin päättäjät olisivat voineet tähän asiaan vähän aiemminkin herätä ja rakentaa päivähoitoyksikön Saaren alueelle. Nyt Naskarlan ja Saaren alueen lapsia ripotellaan päivähoitopaikkoihin ympäri Paimiota ja näin ollen lapset luultavasti päätyvät myös eri päiväkotien esikouluhin. Koululuokat taas muodostuvat aiempien kokemuksien perusteella pitkälti eskariryhmien mukaan. Eikö nämä osin koulukuljetuksessakin olevat oppilaat olisi näppärintä saada samoille luokille? Ja tietysti myös lapset olisivat mieluiten naapurin tuttujen kaverien kanssa samoilla luokilla. Mutta siihen Paimion päättäjät eivät ehkä ole vielä heränneetkään, että tämä nyt päivähoitoon kohdistuva paine kohdistuu kohta kouluihimme. Löytyykö Vistan koulusta tilaa Naskarlan ja Saaren alueen lapsille vai kadutaanko sitten kyläkoulujen lakkauttamista?

Kommenttien lisääminen on estetty.