PURKITETTUJA MAKUJA

0

Kesä ei jatku ikuisesti, mutta kesän maut voi laittaa purkkiin. Säilöä voi monella tavalla, ainakin pakastamalla, kuivattamalla, suolaamalla, mehustamalla, hilloamalla, hapattamalla sekä säilömällä etikkaliuokseen. Pese pullot ja purkit huolellisesti, kuumenna ne kunnolla juuri ennen purkittamista. Säilö tuoreita ja puhtaita raaka-aineita. Säilykkeet säilyvät viileässä valolta suojatussa paikassa. Purkita ja pakasta vain sen verran kuin käytät seuraavaan satokauteen mennessä. Marjat säilyvät pakasteessa hyvinä noin vuoden. Syö kuitenkin mahdollisimman paljon jo tuoreena, sillä tuoreutta ei voi säilöä. Merkitse pakkausten päälle päivämäärä ja sisältö.

Kokeile hilloihin rohkeasti erilaisia yhdistelmiä ja mausteita. Myös monet kasvikset ja juurekset sopivat yllättävän hyvin makeisiin säilykkeisiin. Voit yhdistää porkkanan kanssa karviaisia tai appelsiineja. Omenoiden makupareiksi sopivat pihlajanmarjat, puolukat, kesäkurpitsa sekä sitruuna. Hilloihin sopivia mausteita on paljon. Esimerkiksi nämä mausteet antavat hyvän lisämaun hilloille: inkivääri, kardemumma, kaneli, vanilja, neilikka ja minttu.

RAIKAS OMENAHILLO

1 kg kuutioituja kuorittuja omenoita

yhden sitruunan kuori raastettuna ja hedelmäliha paloiteltuna

pala tuoretta inkivääriä pieneksi silputtuna

2 dl hillosokeria

Laita omenakuutiot, sitruunankuoriraaste, sitruunanhedelmäliha ja inkivääri kattilaan, keitä hiljalleen kunnes omenat pehmenevät. Soseuta. Lisää sokeri, kuumenna ja tölkitä. Ihanan raikas hillo sopii loistavasti lähes mihin vain, niin paahtoleivälle, lättyjen seuraksi kuin kakun väliinkin.

PORKKANA-PUNAJUURIMARMELADI

500 g punajuuria pieninä kuutioina

500 g porkkanoita pieninä kuutioina

6 dl sokeria

2 dl vettä

1 kanelitanko

2 rkl konjakkia

Laita punajuuri- ja porkkanakuutiot sekä sokeri, vesi ja kanelitanko kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Poista kanelitanko. Soseuta sauvasekoittimella, mausta konjakilla ja purkita.

HELPPO KARVIAISHILLO

1 kg karviaisia

2 dl vettä

500 g sokeria

200 g fariinisokeria

nippu minttua silputtuna

Laita sokerit ja vesi kattilaan, anna kiehahtaa. Lisää karviaiset kattilaan. Keitä hiljalleen kunnes hillo sakenee. Lisää loppuvaiheessa minttu. Purkita. Maistuu erityisen hyvältä juustojen kanssa.