JAUHELIHAA JA SIENIÄ

0

Jauhelihasta saa todella kätevää ja nopeaa arkiruokaa. Jauheliha taipuu moneen muotoon, pihveiksi, lihapulliksi, murekkeeksi tai kastikkeeksi, se sopii keittoihin, patoihin sekä laatikkoruokiin, lähes mihin vain. Jauhelihasta voi loihtia myös aikaa vieviä ja juhlavampiakin ruokia. Seuraaviin resepteihin käytettävä liha voi olla jauhettu naudasta, possusta, lampaasta tai hirvestä, se voi myös olla useamman eri lihan sekoitusta.

Syksyllä sienet ja jauheliha sopivat loistavasti yhteen. Nyt kannattaa suunnistaa metsään, siellä niitä sieniä on. Suosikkisieniäni ovat kantarellit ja suppilovahverot, makunsa vuoksi ja siksi ettei niitä tarvitse ryöpätä, lisäksi ne on aina helppo tunnistaa. Kantarellit ja suppilovahverot sisältävät runsaasti D-vitamiinia. Aromikkaat suppilovahverot ovat tänä vuonna tulleet esiin tavanomaista aikaisemmin. Näihin ruokiin voit käyttää mitä tahansa mieleisiäsi, tarvittaessa esikäsiteltyjä metsäsieniä.

JAUHELIHASTRUUDELIA, PORKKANASOSEKASTIKETTA JA SIENIHILLOKETTA

Jauhelihastruudeli

Taikina:

200 g vehnäjauhoja

1 kananmuna kevyesti vatkattuna

1 rkl öljyä

¾ dl lämmintä vettä

Lihatäyte:

300 g jauhelihaa

1 sipuli silputtuna ja kuullotettuna

1 kananmuna

1,5 dl kermaa

timjamia

oreganoa

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

Kasvistäyte:

300 g metsäsieniä pieninä paloina

200 g porkkanoita

100 g juuriselleriä

1 sipulia

70 g tomaattipyreetä

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

Voitelemiseen:

vesi-voiseosta

Sekoita lihatäytteen ainekset keskenään. Kuullota toisen täytteen porkkanoita, selleriä, sipulia ja sieniä ja hauduta hetki. Sekoita taikinaa varten muna, öljy ja vesi keskenään. Tee jauhokeko ja siihen keskelle syvennys. Kaada siihen munaseos. Sekoita taikinaksi ja vaivaa notkeaksi. Anna taikinan seistä noin 30 minuuttia huoneen lämmössä. Venytä taikina ohueksi levyksi kaulimalla jauhotetun leivinpaperin päällä. Levitä lihaseos ohueksi kerrokseksi taikinalle ja sen päälle kasvisseos. Rullaa kääretortun tapaan leivinpaperin avulla. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Vähennä lämpö 175 asteeseen ja paista vielä noin 20 minuuttia. Voitele kypsymisen jälkeen vesi-voiseoksella. Paloittele ja tarjoa porkkanakastikkeen sekä sienihillokkeen kanssa.

Porkkanasosekastike

350 g porkkanoita

5 dl vettä

pippuria myllystä

suolaa maun mukaan

2 rkl kylmää voita

Keitä porkkanat kypsiksi. Ota liemi talteen. Soseuta porkkanat ja lisää sen verran keitinlientä, että syntyy kastiketta. Mausta. Vatkaa sekaan kylmää voita ennen tarjoilua.

 

Sienihilloke

200 g metsäsieniä paloiteltuna

1 sipuli silputtuna

2 rkl fariinisokeria

2 rkl punaviinietikkaa

2 dl lihalientä

tuoreita yrttejä

Paista sienet ja sipuli kullankeltaiseksi. Lisää fariinisokeri, viinietikka ja lihaliemi. Kiehauta ja lisää yrtit.

 

TERRIINIÄ JA KAALIMUHENNOSTA

Terriini

400 g jauhelihaa

1 pieni sipuli silputtuna

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

2 keltuaista

3 dl lihalientä

Vuokaan:

pekoniviipaleita

Täyte:

100 g pekonia paloina

200 g metsäsieniä paloina

2 sipulia silputtuna

timjamia

Koristeluun:

paistettuja sieniä

tuoreita yrttejä

Sekoita jauheliha, sipuli, pippuri ja suola tehosekoittimessa. Lisää keltuaiset yksitellen ja sen jälkeen lihaliemi. Vuoraa suorakaiteen muotoisen vuoan pohja ja reunat pekoniviipaleilla. Paista täytteen ainekset pannulla. Laita puolet lihaseoksesta vuokaan, väliin täytettä ja lopuksi taas lihaseosta. Peitä vuoka pekoniviipaleilla ja paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Koristele valmis terriini sienillä ja tarjoa kaalimuhennoksen kanssa.

Kaalimuhennos

pala kaalia suikaloituna ja keitettynä

Valkokastike:

1,5 rkl voita tai margariinia

1,5 rkl vehnäjauhoja

3,5 dl maitoa

muskottia

pippuria myllystä

suolaa maun mukaan

Tee valkokastike ja lisää siihen keitettyä kaalia.