Terveysalan ammattilaiset: päivystyksen siirto Turkuun parantaisi potilaiden asemaa

7

Ilta- ja viikonloppupäivystyksen siirtyminen Paimiosta ja Kaarinasta Turkuun on saanut tiukkaa kritiikkiä kunnallisvaali-ehdokkaiden suusta. Virka-ajan ulkopuolisen sairaanhoidon luikkiminen pois omalta paikkakunnalta on koettu yhtenä oireena paikallisten palvelujen katoamisesta.

Paimion-Sauvon kansanterveystyön kuntayhtymän johtaja Leena Pesu sekä terveyskeskuksen johtava lääkäri Merja Laine ovat asiasta eri mieltä. Heidän mukaansa päivystyksen siirtyminen parantaisi potilasturvallisuutta sekä ikäihmisten asemaa potilaina, ja lisäksi potilaat saisivat oikeaa hoitoa nopeammin ja helpommin.

Taustalla on, että esimerkiksi vanhukset eivät käy juuri koskaan päivystysaikana terveyskeskuksessa. Ikäihmisiä hoidetaan normaalina virka-aikana, johon päivystyksen katoamisen myötä saataisiin pysyvämpiä hoitosuhteita. Mikäli vanhus tarvitsee päivystyshoitoa, kyseessä on yleensä niin vakava sairaus tai tapaturma, että edessä on joka tapauksessa lähtö Turkuun.

Päivystyksiä ruuhkauttaa vanhusten sijaan aivan toinen ikäluokka: työssäkäyvät. Heidän on usein käytävä päivystysaikana Paimion terveysasemalla hakemassa sairaslomatodistuksensa. Nämä käynnit ovat kunnallisen kansanterveystyön kannalta toissijaisia. Mikäli potilaan on lähdettävä päivystyksen siirron myötä joka tapauksessa Turkuun, todistuksia haettaisiin todennäköisesti enemmän työterveyshuollosta eikä kiireelliselle hoidolle tarkoitetusta päivystyksestä.

– Tällöin Paimion resursseja vapautuisi kansanterveyden ylläpitoon eikä itsestään hoituvien sairauksien kirjaamisen, toteaa Laine.

Autottomienkin on Pesun ja Laineen mukaan helppo päästä Turkuun. Kela korvaa taksimatkat esimerkiksi Paimiosta päivystykseen. Omavastuu matkasta on alle kymmenen euroa. Asiasta löytyy lisää tietoa Kelan sivulta http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/100801111809EH?OpenDocument.

Päivystysten siirtoa on Pesun ja Laineen mukaan valmisteltu monta vuotta. Sillä ei ole tekemistä kuntien nykyisten säästökuurien kanssa. Paimion kaupunginhallitus päättää Turkuun siirtymisestä 24.10.

Asiasta löytyy lisää tietoa 26.10. Kunnallislehdestä.

7 KOMMENTIT

 1. Vähän kuulostaa selitykseltä kaikki tyyni. Tällä hetkellä Paimion iltapäivystyksessä pääsee hyvin lyhyellä jonottelulla lääkäriin esimerkiksi sairaan lapsen kanssa. Mites Turussa? Kolmen vuoden aikana pisimmillään olemme tunnin verran odottaneet annetun ajan yli. Minusta se on erittäin vähän.

  Epäilyttää vain, että isolla kirkolla sitten ollaan 9 tuntia parhaimmillaan syömättä/juomatta jonossa, kun et tiedä koska vuorosi on. Näin muissakin isoissa päivystyksissä usein käy.

  Jotenkin tässä kuultaa silmissä nyt entisen kotikuntamme tilanne. Soitat aamulla sairaudesta terveysasemalle (lapsen toki, koska me aikuiset käytämme työterveyttä). Sieltä esitetään asia näin: “Koittakaa pärjätä ja menkää illalla päivystykseen”.

  Yksityistä lääkäriasemaa odotellessa!

 2. Siirretään sitten suoraan Helsinkiin… Sehän on ihan sama onko sitä jonossa turun päivystyksessä vai moottoritiellä sen 2 tuntia? Kyllä nyt pitäisi taas herätä miettimään mitkä on ne kunnan peruspalvelut mitä tulee tarjota omassa kunnassa: terveyspalvelut, koulut ja päivähoito… kaikki muu on turhaa extraa josta voitaisiin säästää kaiken muun edestä… jätetään vaikka niitä konsulttipalveluiden käyttöjä vähän vähemmälle ja kysellään vaikka ihan kuntalaisilta suoraan?

 3. Niin ja tiedoksi vain että Paimiossa on taksin saaminen lähes mahdotonta.tästä on monilla kokemusta.kävellenkö vai polkupyörällä pitäisi mennä Turkuun?

 4. Työterveyshuoltohan ei ole päivystys, joten lääkäriajan saaminen saattaa kestää muutamia päiviä ja työterveyshuoltotoiminta painottuu yleensä virka-aikaan. Näin ollen työssäkäyvillä ei aina ole mahdollisuutta käydä työterveyhuollossa hoidattamassa itseään. Varmaankin jokainen kävisi mielummin tutulla työterveyslääkärillä ilmaiseksi kuin maksaisi päivytyksen vaihtuvasta lääkärihoidosta. Lisäksi työssäkäyvät maksavat veroja! Eikö näillä varoilla ylläpidettäviä palveluja saisi sitten käyttää kun virka-aikana. Aika epäreilulta kuullostaa…

 5. Käsittääkseni terveydenhoitajan tai lääkärin pakeilla käydään silloin kun tarvitaan lääkinnällistä apua tai ohjeita sairauden hoitoon. Moniko- tai minkäikäinen ihminen- sairastaa vain virka-aikana? Kaikkien työssäkäyvien työterveyshuoltokaan ei palvele kuin virka-aikana ja ei ole välttämättä edes samalla paikkakunnalla, missä työntekijä asuu ja siis myös sairastaa. Mistä silloin saa apua, jos katsoo olevansa niin sairas että tarvitsisi muutakin kuin sen sairauslomatodistuksen? Sairastajan mielestä avun tarve on aina kiireellistä.

  Ymmärrän kyllä ettei ihan jokaisen pikkuvian kanssa lähdetä lääkäriin, jos sen voi odottaa menevän niinsanotusti itsestään ohi, vaikkapa lepäämällä ja reseptittä saatavilla tropeilla hoitaen. Harvemmalla kuitenkaan riittää oma tai pomonkaan kärsivällisyys potea kolmea päivää kauempaa ilman jonkinlaista tietoa diagnoosista. Lääkäriin pääseminen saattaa olla sen nimenomaisen sairaudenkin takia vaikeaa, vaikka olisikin autollinen.

  Ja totta, onhan Turussa pelit ja vehkeet, päivystyksessäkin varmasti, mutta onpa enemmän avuntarvitsijoitakin.

 6. Ymmärsinkö oikein, että vapautuvat resurssit käytetään ennaltaehkäisevään hoitoon eli ohjaukseen ja kroonisten sairauksien seurantaan. Onko tavoitteena kehittää lisää hoitajavastaanottoja?
  Tämä kuulostaa oikeasti hyvältä. Ohjaus ja hoidon suunnittelu potilaan ja terveydenhuollon henkilöstön yhdessä tekemänä parantaa hoitoon sitoutumista ja hidastaa kroonisten sairauksien etenemistä. Se parantaa potilaiden elämänlaatua ja samalla säästää kunnan varoja eli kaikki voittavat.

  • Asiasta pitäisi tiedottaa paljon enemmän,että vanhemmatkin ymmärtäisi mikä tässä on kyse,tämä järjestely on ehdottomasti parasta jokaiselle,tyksissä ensiapu ja laitteet heti saatavilla kipeenä kuopat sattuu,miksi ei paikkaan voisi mennä suoraan eikä mutkien kautta?

Kommenttien lisääminen on estetty.