Katoavatko TUI Cruises -laivat STX:n tilauslistalta?

0
STX:n hyttitehtaalla tehdään hyttejä muun muassa TUI Cruises -laivayhtiölle.
STX:n hyttitehtaalla tehdään hyttejä muun muassa TUI Cruises -laivayhtiölle.

STX Finlandin Turun telakalla viimeistellään parhaillaan Viking Linen Grace-laivaa. Tilauksessa on saksalaisen TUI Cruisesin kaksi risteilijää, ja huhut käyvät, että myös Royal Caribbean olisi tilaamassa telakalta jättiristeilijän.
Laivatilaukset ovat tarkoittaneet hyviä uutisia Piikkiön hyttitehtaalle, STX Finland Cabins Oy:lle.
– Tällä hetkellä meillä on vielä lomautettuna ihmisiä. Vuodenvaihteen jälkeen he pääsevät palailemaan tuotannon kimppuun. Vuosina 2013 ja 2014 meillä tulee olemaan varsin hyvä peruskuorma, kertoo tehtaan toimitusjohtaja Petteri Heimo.
Piikkiön tehtaalla on työntekijöitä noin 170, alihankkijoita parisenkymmentä.

Turun Sanomat uutisoi kuitenkin viikonvaihteessa, että Royal Caribbeanin risteilijätilaus, josta on neuvoteltu STX:n Turun telakan kanssa, saattaa lopahtaa rakennusaikaisiin rahoitusvaikeuksiin. Rahoituspulmat voivat uhata jopa TUI Cruisesin jo tehtyjä tilauksia.
Valtion luottolaitos Finnvera voi antaa rakennusaikaisia takuita ainoastaan vakavaraisille yrityksille. Turun Sanomien mukaan telakkayhtiöltä puuttuu taseestaan noin 200 miljoonaa euroa, jotta se täyttäisi kriteerit. Lisäksi STX on korealaisomisteinen, ja sen rahoittamisen pelätään olevan vastoin EU:n säädöksiä.
Mikäli STX saisi Royal Caribbeanin jättiristeilijän työn alle, sen työllistävä vaikutus olisi noin 12 000 henkilötyövuotta. Vastaavasti nykyisten TUI Cruisesin kaksi laivatilausta tuottavat yhteensä 11 000 henkilötyövuotta.

http://www.lehtiluukku.fi/lehdet/kunnallislehti_paimio?rs_id=3012