LÄMMITTÄVIÄ JUOMIA

0

Villasukat, takkatuli, torkkupeitto sekä lämpimät juomat tekevät hyvää syksyn synkkyydessä, sateen ropistessa ikkunaan ja tuulen tuivertaessa nurkissa. Kahvi, kaakao, kuuma mehu sekä tee ovat sellaisenaankin mukavasti lämmittäviä juomia, mutta maustamalla saat kivaa vaihtelua tuttuihin juomiin. Teen suurkuluttajana maistelen mielelläni erilaisia teelaatuja ja teejuomia. Oma suosikkini näistä seuraavista lämpimistä juomista onkin intialaisvaikutteinen mukavan mausteinen chai latte.

CHAI LATTE

3 dl vettä

2 rkl mustaa irtoteetä

1 kanelitanko

½ vaniljatanko

1 tl kardemumman siemeniä

2 dl maitoa

1 rkl fariinisokeria

pinnalle:

maito- tai kermavaahtoa

muskottipähkinää raastettuna

Kuumenna vesi ja mausteet kattilassa kiehuviksi. Lisää tee ja anna hautua 5 minuuttia. Kuumenna toisessa kattilassa maito ja fariinisokeri. Siivilöi teejuoma ja yhdistä maidon kanssa. Kaada lämmitettyihin kuppeihin. Koristele vaahdolla ja muskotilla.

 

TULINEN OMENAJUOMA

5 dl omenamehua

2 rkl sitruunamehua

2 tähtianista

pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna

pala punaista chiliä silputtuna

hunajaa

omena paloina

Laita kattilaan omenamehu, chili, inkivääri, tähtianis ja sitruunamehu, kuumenna. Mausta hunajalla. Tarjoa kuumennetuista laseista. Koristele omenalla, tee omenasta palloraudalla pieniä palloja tai leikkaa kuutioiksi.

 

JAAVALAINEN MOKKA

5 dl vahvaa kahvia

3 rkl kaakaojauhetta

4 rkl ruokokidesokeria

1 tl kanelijauhetta

1 dl kuohukermaa

Sekoita kaakao, ruokosokeri, kaneli sekä kerma keskenään. Lisää kuuma kahvi, sekoita ja tarjoa.

 

PUOLUKKAGLÖGI

100 g puolukoita

5 dl vettä

0,5 dl sokeria

0,5 dl fariinisokeria

1 kanelitanko

2 tähtianista

5 kokonaista neilikkaa

Laita kaikki ainekset kattilaan, kiehauta. Anna hautua puoli tuntia. Kuumenna uudelleen, siivilöi ja kaada laseihin. Tarjoa lisäksi manteleita, pähkinöitä ja rusinoita. Voit käyttää myös muita marjoja esim. karpaloita, herukoita tai pihlajanmarjoja.