Sauvon vedessä torjunta-aineita, vesi silti juomakelpoista

1
Pentti Urho ja Seppo Allén pitivät Sauvon vettä turvallisena juotavaksi.
Pentti Urho ja Seppo Allén pitivät Sauvon vettä turvallisena juotavaksi.

Sauvon talousvedestä on löytynyt rikkakasvien torjunta-ainetta tritosulfuronia. Sen sallittu raja-arvo on 0,1 mikrogrammaa litrassa, mutta Sauvon vedestä sitä löytyi 0,13 mikrogrammaa.

Vettä voi käyttää edelleen normaalisti, ja se on terveydensuojeluviranomaisten mukaan juomakelpoista. Raja-arvot on asetettu ennalta ehkäisevän periaatteen mukaan ja ovat siksi hyvin kireät.

– Viikolla 47 vedenottamaan asennetaan aktiivihiilisuodatin. Sen on tarkoitus sitoa itseensä nämä kasvimyrkyt, kertoo Sauvon tekninen johtaja Pentti Urho.

Näytteiden ottamisesta tulosten valmistumiseen menee noin kolme viikkoa, joten ihan heti ei pystytä saamaan selville, tehoaako aktiivihiili.

Ongelmien syynä ovat syksyn sateet.

– Nythän on ollut hyvin epätavallinen syksy. Monella vesilaitoksella on ollut ongelmia veden määrän vuoksi. Lisäksi monessa paikassa, missä vedenottamo on ihan pellon yhteydessä, vedestä löytyy usein pieniä määriä torjunta-aineita. Määrät ovat niin pieniä, että niillä ei ole terveydelle merkitystä, toteaa terveystarkastaja Tiina Torkkeli-Pitkäranta Liedon ympäristöterveydenhuollosta.

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.