Ilmaiset hautapaikat poistuvat

0

Kaikki seurakunnat määrittelevät hautasijan luovuttamiselle ja hautaamiseen liittyville palveluille maksut vuoden 2013 alusta. Maksujen määräämisessä otetaan huomioon seurakunnalle aiheutuvat todelliset kustannukset. Käytännössä ilmaiset hautapaikat siis poistuvat; jatkossa ilmaisen paikan voi luovottaa ainoastaan rintamaveteraaneille ja heidän puolisoilleen.
Lainmuutoksella pyritään yhdenvertaisuuteen. Evankelis-luterilaiset seurakunnat ylläpitävät yleisiä hautausmaita, joihin kaikilla paikkakunnan asukkailla on oikeus tulla haudatuiksi. Hautapaikan voi pyynnöstä saada myös tunnustuksettomalta hauta-alueelta. Monet seurakunnat ovat aiemmin luovuttaneet hautapaikan maksutta tai nimelliseen hintaan. Hautausmaiden ylläpitämiseen on käytetty myös kirkollisverotuloja. Näin kirkkoon kuuluvat ja kirkkoon kuulumattomat ovat voineet olla eriarvoisessa asemassa.