KALAJUTTUJA

0

 

Kala on siitä ihanteellinen ja hieno raaka-aine, että siitä saa valmistettua mitä moninaisempia herkkuja. Kalan voi paistaa, keittää, höyryttää, friteerata, grillata, halstrata tai savustaa, siitä voi valmistaa graavikalaa ja kypsyttää mausteliemessä.

Silakkaa ja kirjolohta on tarjolla kaupoissa ympäri vuoden. Kaivattua vaihtelua saa syömällä sellaisia kalalajeja, joita on saatavilla kausiluonteisesti. Mateen sesonkiaika on talvella. Myös hauki käy pyydyksiin talviaikaan. Käytä enemmän upeita tuoreita kotimaisia kaloja, valinnanvaraa riittää.

Kalakeitto on ihan kaikille tuttua ja näin talviaikaan maistuvaa ruokaa. Kalan voi jauhaa monitoimikoneella massaksi ja leipoa pulliksi tai pihveiksi. Suolakuoren alla kala muhii erityisen meheväksi. Paistetut silakat sopivat hienosti jopa ruispohjaan leivottuun pizzaan täytteeksi.

KALAPULLAT

2 dl vettä

100 g voita

1 tl suolaa

valkopippuria

muskottia

2 dl vehnäjauhoja

4 kananmunan keltuaista

4 kananmunan valkuaista vaahdotettuna

600 g kalaa jauhettuna (esim. haukea)

1 dl kermaa

70 g tomaattipyreetä

Keittämiseen:

1 litra kalalientä

Kastike:

50 g voita

4 rkl vehnäjauhoja

noin 5 dl kalapullien keittolientä

sitruunamehua maun mukaan

loraus kermaa

tilliä

Laita kattilaan vesi, voi, suola, pippuri sekä muskotti, kiehauta. Lisää liemeen jauhot samalla hyvin vatkaten kunnes seos irtoaa kattilan reunoilta. Lisää keltuaiset koko ajan vatkaten. Jäähdytä ja lisää valkuaiset seokseen. Sekoita kerma sekä kylmä kalamassa ja tomaattisose keskenään. Sekoita vielä kalamassa ja ensin tehty massa keskenään huolellisesti. Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Muotoile kostutetulla ruokalusikalla pyöryköitä. Laita pyörykät liemeen. Kalapullat kypsyvät noin 15 minuutissa, samalla ne turpoavat. Nosta kalapullat astiaan ja pidä ne lämpiminä. Tee kastike sulattamalla kattilassa voi ja sekoita siihen jauhot. Lisää joukkoon siivilöity kalaliemi ja sekoita hyvin. Mausta sitruunanmehulla. Lorauta sekaan kermaa ja koristele tillillä.

 

KALA SUOLAKUORESSA

reilu 1 kg painoinen kokonainen perattu kala

suolaa ja mustapippuria myllystä

tuoreita yrttejä esim. basilikaa

sitruunaviipaleita

noin 2 kg karkeaa merisuolaa

2 dl vehnäjauhoja

noin 2 dl vettä

Kastike:

0,5 dl oliiviöljyä

2 rkl voita

yhden sitruunan mehu

suolaa ja mustapippuria myllystä

basilikaa silputtuna

Huuhdo kala ja pyyhi kuivaksi. Täytä kalan vatsa sitruunalla ja yrteillä, mausta pippurilla ja suolalla. Käytä vuokaa tai tee foliosta kalan muotoinen alusta ja peitä pohja merisuolalla, laita kala suolan päälle ja peitä kala kokonaan merisuolalla. Tee jauhoista ja vedestä paksu tahna ja levitä seos suolan päälle tasaisesti. Paista kalaa 200 asteessa noin 40 minuuttia eli kunnes kuoren pinta alkaa ruskistua. Ota kala uunista ja anna levähtää noin 10 minuuttia. Kuumenna sillä välin kastiketta varten öljy sekä voi kiehuvaksi, lisää sitruunamehu ja mausta. Irrota kalasta suolakuori, siirrä kala tarjoiluvadille ja tarjoa kuuman kastikkeen kanssa. Suolakuori toimii kannen tavoin ja pitää kalan mehevänä.