KÄY PÄÄSIÄISPÖYTÄÄN

0

Pääsiäiseen liittyvät olennaisena osana kananmunat sekä suklaiset yllätysmunat. Kananmuna symboloi uutta elämää, kasvua ja elämän jatkumista.

Seuraavissa pääsiäispöytäänkin sopivissa herkuissa käytetään reilusti kananmunia. Uunijäätelö ja savukalacharlotta myös kätkevät pääsiäismunan tavoin sisäänsä yllätyksen.

 

UUNIJÄÄTELÖ

Kakkupohja:

1 kananmuna

¾ dl sokeria

¾ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl maitoa

Kakkupohjan kostutukseen:

omenamehua

Täyte:

noin 1 l vaniljajäätelöä

noin 7 dl hedelmiä kuutioituna esim. banaani, appelsiini, kiivi

tai vastaava määrä marjoja

Marenki:

5 munan valkuaista

1 dl sokeria

Pinnalle:

mantelilastuja

Kakkupohja: Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon siivilän läpi vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita joukkoon vielä maito. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun pyöreään vuokaan. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä kakkupohja. Kostuta pohja kevyesti mehulla. Säädä uunin lämpötila 250 asteeseen.

Marenki: Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vaahtoon ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on jämäkkää.

Kokoaminen: Leivitä hedelmäkuutiot tai marjat tasaisesti kakkupohjan päälle. Ota jäätelö pakastimesta ja leikkaa viipaleiksi. Lado jäätelö hedelmien/marjojen päälle. Levitä valkuaisvaahto jäätelön päälle niin, että jäätelö peittyy kokonaan. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Laita jäätelö uuniin noin 6 minuutiksi eli kunnes marenki on saanut kauniisti väriä. Tarjoa heti.

 

SAVUKALACHARLOTTA

Kääretorttupohja:

50 g voita tai margariinia

¾ dl vehnäjauhoja

3 dl maitoa

½ tl suolaa

5 munan keltuaista

5 munan valkuaista

Kääretortun täyte:

300 g lämminsavukalaa

nippu tilliä silputtuna

150 g ranskankermaa

sitruunamehua

mustapippuria myllystä

Charlotan täyte:

150 g kylmäsavulohta

200 g raejuustoa

200 g kermaviiliä

2 dl kuohukermaa

nippu tilliä silputtuna

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

sitruunamehua

5 liivatelehteä

 

Kääretorttupohja: Sulata rasva kattilassa, lisää vehnäjauhot ja maito. Kiehauta seos, mausta suolalla ja anna hieman jäähtyä. Lisää keltuaiset ja vaahdotetut valkuaiset. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa puhtaalle leivinpaperille.

Kääretortun täyte: Hienonna savukala haarukalla. Lisä ranskankerma ja mausteet. Levitä täyte jäähtyneelle torttulevylle. Kääri rullalle ja laita hetkeksi jääkaappiin vetäytymään.

Charlotan täyte: Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää raejuusto, kermaviili, pieneksi silputtu kylmäsavulohi sekä tillisilppu ja mausteet. Liota kylmässä vedessä liivatelehdet, purista vesi pois ja sulata liivatelehdet kuumassa vesitilkassa. Lisää liivateseos charlotan täytteeseen samalla hyvin sekoittaen.

Kokoaminen: Vuoraa pyöreäpohjainen 1,5 litran kulho tuorekelmulla. Leikkaa kääretorttu viipaleiksi ja lado torttupalat kulhon pohjalle vieri viereen. Kaada täyte torttupalojen keskelle. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. Kumoa tarjoiluvadille ja koristele.