SPELTTI JA TATTARI

0

Speltti on vehnän hyvin vanha sukulainen, alkuvehnä. Speltti on ensimmäisiä ihmisen käyttämiä viljoja. Speltin eduksi sen proteiinipitoisuus on suuri. Speltissä on paljon kuituja. Speltin maku on herkullinen ja hieman pähkinäinen. Speltti sopii kaikenlaiseen leivontaan sekä ruoanlaittoon.

Tattari on tatarkasvin siemenistä jauhettua gluteenitonta jauhoa, joka sopii keliaakikoille sekä muille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Tattari on myös hyvä antioksidanttien lähde. Tattaria käytetään useimmiten blineihin, mutta se sopii hyvin myös piirakkapohjiin.

SPELTTI-BAGELIT eli VESIRINKELIT

Taikina:

2,5 dl vettä kädenlämpöisenä

50 g hiivaa

2 rkl sokeria

2 tl suolaa

3 rkl öljyä

2 kananmunaa

noin 9 dl spelttijauhoja (puolikarkeita)

Keittämiseen:

3 litraa vettä

3 rkl suolaa

3 rkl siirappia

Voiteluun:

kananmunaa

Pinnalle:

seesaminsiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, öljy ja kevyesti vatkatut munat. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen. Taikina saa olla pehmeää. Kohota taikinaa noin puoli tuntia. Jaa taikina 16 palaan ja pyöritä palat palloiksi. Tee jokaisen taikinapallon keskelle sormella reikä ja pyörittele reikää vähän suuremmaksi. Nostata rinkeleitä noin 20 minuuttia. Kiehauta vesi ja siirappi kattilassa, mausta suolalla. Keitä rinkeleitä kiehuvassa vedessä noin 2 minuuttia. Nosta rinkelit reikäkauhalla pellille, voitele ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia. Halkaise jäähtyneet rinkelit ja täytä haluamallasi tavalla.

 

TATTARI-PÄHKINÄPIIRAS

Taikinapohja:

150 g voita tai margariinia

½ dl sokeria

1 munankeltuainen

3 dl tattarijauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

3 kananmunaa

2 munankeltuaista

1 ½ dl sokeria

1 ¾ dl ruokosokerisiirappia

75 g voita tai margariinia sulatettuna

1 ½ dl tummaa suklaata rouhittuna

200 g pekaanipähkinöitä

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää keltuainen vatkaten. Lisää tattarijauhot joihin leivinjauhe on sekoitettu. Painele taikina voideltuun vuokaan. Laita vuoka jääkaappiin täyteen valmistamisen ajaksi. Vatkaa keskenään munat, keltuaiset ja sokeri. Lisää siirappi ja sulatettu voi. Ripottele torttupohjan päälle puolet suklaarouheesta. Kaada sitten täyte vuokaan ja sen päälle loput suklaarouheesta sekä pähkinät. Paista piirakkaa 200 asteessa 45 minuuttia. Peitä piiras tarvittaessa foliolla kypsennyksen puolivälissä. Sammuta uunista lämpö pois ja jätä piirakka vielä uuniin noin 15 minuutiksi. Sopii tarjottavaksi kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Sama taikinapohja käy myös marjapiirakan pohjaksi.