Katupöly kiusaa lähipäivinä

0

Katupöly on heikentänyt ilmanlaatua eteläisen Suomen kaupungeissa jo usean viikon ajan. Katupölyn määrät kohoavat myös lähipäivinä.
Katupölyssä on runsaasti suhteellisen suurikokoisia pölyhiukkasia ja vähemmän erittäin haitallisia pienhiukkasia. Ne voivat aiheuttaa herkille väestöryhmille nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja hengitysoireita. Herkkiä väestöryhmiä ovat kaikenikäiset astmaatikot, ikääntyneet sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastavat sekä lapset.
Sääolosuhteet vaikuttavat pölynkulkeutumiseen pois katuympäristöstä. Lähipäivinä suuressa osassa maata on enimmäkseen poutaa ja melko aurinkoista, yöpakkaset jatkuvat edelleen.
Lunta on Etelä- ja Länsi-Suomessa vielä monin paikoin enemmän kuin vuosi sitten samoihin aikoihin. Päivällä sulamisvedet ovat hillinneet osittain katujen pölyämistä, mutta yöllä kadut ovat jäätyneet uudelleen. Yöpakkasten jatkuminen viivästyttää myös katujen puhdistusta, joten katupölylle suotuisat olot jatkuvat edelleen.