Keltahemppo visiitillä Paimiossa

0
Keltahemppo.

Paimiolaiset lintuharrastajat Reijo Vikman ja Hanna Järvinen olivat viime lauantaina kävelyllä Rivonmäen kävelypolulla, kun he kuulivat Vesitornintien suunnalta nopeaa ja kitisevää sirkutusta. Nopea tarkastus kertoi äänen lähteen olevan keltahemppo, joka oli löytänyt mieleisen soidinpaikan kahden kerrostalon lähimaastosta.
Keltahemppo on Keski- ja Etelä-Euroopassa melko yleisenä pesivä lintu, joka joskus harhautuu sopivien ilmavirtausten saattelemana myös Suomenlahden pohjoispuolelle. Viimeaikaiset lämpimät ilmat ovat tuoneet useita yksilöitä Suomeen tänä keväänä. Vasta nyt laji pystyttiin  todentamaan Paimiossakin.
Linnun voi sekoittaa kooltaan ja ulkonäöltään meikäläisiin lajeista muun muassa vihervarpuseen. Vaatiikin todellista tuntemusta erottaa laji pelkän ulkonäön perusteella. Ääni on ominaisen kiihkeä, nopea ja soinniltaan tasainen sisältäen kitiseviä ja heliseviä säkeitä. Laulava lintu istuu usein korkealla puun oksalla. Se rakentaa pesänsä mielellään tiheän havupuun oksiston suojaan.

Keltahemppo.