Kirjanpainaja herättää huolta

0
Kirjanpainajahyönteinen syö kuusikon varsin nopeasti.
Kirjanpainajahyönteinen syö kuusikon varsin nopeasti.

Kirjanpainajahyönteinen on pelästyttänyt Metsäntutkimuslaitoksen eli Metlan sekä Suomen metsäkeskuksen. Kuluvan vuoden sää on ollut hyönteiselle täydellinen, ja tällä hetkellä kannat ovat niin suuria, että ötököt ovat iskeneet vanhojen ja sairaiden puiden lisäksi myös terveisiin kuusiin.

Metsäomistajia on suositeltu tarkistamaan kuusimetsänsä ja estämään tuholaisen leviäminen. Ihan pieniä määriä korvesta ei kuitenkaan kannata raijata pois, sillä haitat kasvavat helposti suuremmiksi kuin hyödyt. Vasta jos puita on yli 20, ryhdytään toimiin.
Kirjanpainajalle maistuu parhaiten pinottu kuusipuutavara, myrskyn kaatamat kuuset sekä kuuset, jotka kasvavat valoisilla paikoilla ja hakkuuaukeilla.

Mikäli toimitaan nopeasti, kirjanpainajan valtaama puu on käyttökelpoinen tukkipuuna. Vasta, jos se ehtii kuivua ja sinistyä, puun taloudellinen arvo romahtaa.

Siitä, onko metsänomistajan ryhdyttävä pikaisiin toimiin, ollaan kahta mieltä. Metsäkeskuksen mukaan kirjanpainaja on vaarallisin metsän hyönteinen, ja sen leviäminen on pysäytettävä. Luontoväen mukaan metsät tarvitsevat lahopuuta huomattavasti nykyistä enemmän.

Kirjanpainajasta löytyy lisää tietoa 30.7.2013 Kunnallislehdestä.