Jokaisen kotikokin perustaitoihin on hyvä kuulua muutaman helpon kastikkeen valmistaminen. Kastikkeet mehevöittävät ja tuovat ruoka-annoksiin vaihtelua. Onnistunut kastike täydentää ja korostaa, mutta ei peitä muiden ruoka-aineiden makuja. Kastike antaa ruoalle maukkaan loppusilauksen. Kaikki ruoat eivät aina kastiketta kaipaa, mutta moni ruoka jopa paranee kastikkeella.
KASTIKE KALALLE
2 dl vettä
2 dl kermaa
1 rkl kalafondia
2 tl maissitärkkelystä
4 tl limemehua
¼ tl kurkumaa
1 tl sokeria
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
Mittaa kattilaan vesi ja kerma sekä fondi ja maissitärkkelys. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Lisää lopuksi limemehu ja mausteet.
KASTIKE PASTALLE
8 tomaattia lohkottuna
1 sipuli varsineen silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl vettä
tuoretta basilikaa, timjamia ja persiljaa silputtuna
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
loraus oliiviöljyä
Laita kattilaan tomaatit, sipuli, valkosipuli sekä vesi. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää yrtit, suola ja pippuri. Soseuta ja lisää vielä vähän oliiviöljyä.