LÄMMITTÄVIÄ SYYSRUOKIA

0

Syksyn tullen alkaa kaipaamaan vähän tuhdimpia ja vahvemmin maustettuja ruokia. Valkosipulia ja chiliä sisältävät ruoat ovat oivallista lämmittävää syysruokaa. Valkosipuli ja chili antavat makua sekä vastustuskykyä. Chilit sekä valkosipulit ovat erittäin vitamiinipitoisia. Jos chilin polte tuntuu liian voimakkaalta kannattaa syödä vaaleaa leipää tai maustamatonta jogurttia, veden juominen vain lisää poltetta suussa.

GULASSIKEITTO

400 g porsaan ulkofileetä kuutioituna

1 sipuli silputtuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

3 tl paprikajauhetta

70 g tomaattipyreetä

1 l lihalientä

3 perunaa kuutioituna

2 paprikaa kuutioituna

timjamia

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

chiliä maun mukaan

persiljasilppua

Ruskista lihat parissa erässä, nosta pois padasta. Kuullota sipuli ja valkosipuli, lisää paprikajauhe ja pyree, kuumenna hetki sekoitellen. Kaada lihaliemi pataan. Lisää lihat takaisin pataan. Hauduta noin puoli tuntia. Laita perunat, paprikat ja mausteet pataan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä. Ripottele pinnalle persiljasilppua.

CHILI CON CARNE

500 g naudan jauhelihaa

1 sipuli silputtuna

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

500 g tomaattimurskaa

70 g tomaattipyreetä

2 dl vettä

2 rkl häränlihafondia

2 paprikaa suikaleina

chiliä maun mukaan esim. naga jolokiaa veitsenkärjellinen

tabascoa pari tippaa

oreganoa

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

500 g ruskeita papuja (säilyke)

Ruskista jauheliha, kuullota sipuli sekä valkosipuli. Lisää tomaattimurska, pyree, vesi ja fondi, paprika sekä mausteet. Hauduta noin 20 minuuttia. Valuta ja huuhtele pavut, lisää ne ruokaan kuumenemaan. Tarjoa chili con carnen kanssa riisiä tai maissinachoja.