Omena ja puolukka sopivat hyvin yhteen. Ne täydentävät hienosti toistensa makuja. Omena tasoittaa puolukan happamuutta ja puolukka antaa omenalle luonnetta. Lisää vähän puolukoita omenoiden joukkoon kun teet omenahilloa ja -mehua, puolukka antaa kivaa väriä muuten haalean väriselle omenalle. Yhdessä omena ja puolukka sopivat paistoksiin, piirakoihin ja kakkuihin. Omena miedontaa myös vispipuuron.
PUOLUKKA-OMENAPAI
Taikina:
150 g voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 munankeltuainen
½ dl vettä
Täyte:
250 g puolukoita
400 g omenoita viipaloituna
½ dl sokeria
½ tl kanelijauhetta
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
noin ½ rkl sokeria
Sekoita toisiinsa vehnäjauhot, sokeri ja rasva, lisää keltuainen. Lisää lopuksi vesi ja muovaa nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Jaa taikina kahteen osaa ja kauli taikinat pyöreiksi levyiksi. Painele toinen taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita sokeri ja kaneli omenaviipaleiden ja puolukoiden kanssa. Levitä puolukat ja omenat piirakkapohjan päälle. Aseta toinen piirakkataikina kanneksi. Nipistele taikinat toisiinsa. Tee taikinakanteen muutama aukko, että höyryt pääsevät niistä ulos. Voitele piirakka ja ripottele päälle vielä vähän sokeria. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.
OMENA-PUOLUKKALEIPÄ
4 dl vettä kädenlämpöisenä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 dl omenasosetta
1 dl puolukoita
½ dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
noin 9 dl vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
Liota hiiva veteen, lisää suola, siirappi, omenasose ja leseet. Lisää alustaen ruisjauhot, vähitellen vehnäjauhoja sekä puolukat, lopuksi öljy. Jaa taikina kahteen voideltuun vuokaan. Anna leipien kohota tunnin ajan. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.