Kansalaiset tyrmäävät viiden vuoden irtisanomissuojan

0

Kuntaliitoksiin liittyvä työntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuoja saa täystyrmäyksen kansalaisilta. Sille ei nähdä perusteita. Vain kolme prosenttia Kunnallisalan kehittämissäätiön teetättämään tutkimukseen vastanneista kannattaa sitä. Tutkimus tehtiin lokakuussa 2013. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1158.
Kansalaisten mielestä vuoden irtisanomissuoja riittää. Sitä pitää sopivimpana vaihtoehtona 39 prosenttia vastanneista. Toiseksi parhaana, 26 prosentin kannatuksella, pidetään korkeintaan kolmen kuukauden irtisanomissuojaa. Kolmen vuoden kannalla on joka kymmenes vastaaja. Seitsemän prosenttia suomalaisista ei erottaisi kunnan työntekijöitä koskaan liitostilanteen jälkeen.
SAK:n väen piirissä suosituin vaihtoehto on korkeintaan kolmen kuukauden irtisanomissuoja (37 prosenttia). Yli puolet (55 prosenttia) AKAVAn väestä liputtaa vuoden irtisanomissuojalle ja STTKlaisista 36 prosenttia.
Kaikkien puolueiden kannattajien ykkösvaihtoehto on vuoden irtisanomissuoja, selvimmin vasemmistoliittoa äänestävillä. Vihreiden ja perussuomalaisten kannattajista kukaan ei kannattanut nykyistä kuntatyöntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuojaa. Sosiaalidemokraatteja äänestävistä vain kolme prosenttia oli viiden vuoden irtisanomissuojan kannalla; vasemmistoliittolaisistakin vain joka kymmenes. Kokoomuksen tukijoista nykyjärjestelmää kannatti yksi prosentti ja keskustalaisista neljä prosenttia.