Huijausyritys poliisin nimissä

0

Varsinais-Suomen poliisin tietoon on tullut uusi huijausyritys pankkitunnusten saamiseksi rikollisten käyttöön.
Ihmisten sähköposteihin on tullut joulukuun aikana muka poliisilta lähetettyjä viestejä, joista esimerkki seuraavassa: “Hei, meillä on syytä epäillä teidän verkkopankkitunnusten joutuneen kopioiduksi. Pyydämme teitä joko käymään lähimmällä poliisiasemallanne rikosilmoituksen vastaanottotiskillä ja esittäkää tämä seuraava rikosnumero R/13/33/2013, tai voitte lähettää seuraavat tiedot meille sähköpostitse;
– Valokuva henkilöllisyystodistuksesta (ajokortti, passi tai henkilökortti)
– Verkkopankkitunnuksenne käyttäjätunnus ja salasana
– Valokuva verkkopankkitunnuksenne avainlukulistastanne Ottakaa henk.todistus mukaan käydessä poliisiasemalla, tai jos lähetätte tiedot sähköpostilla, kirjaamme rikosilmoituksen ilman henkilökohtaista käyntiä poliisilaitoksella.”

Poliisi ei ole viestiä lähettänyt, eikä koskaan vastaavanlaisia viestejä lähetäkään. Viestissä oleva rikosilmoitusnumero ei kuulu mihinkään poliisin käytössä olevaan numerosarjastoon.
Viestin yhteydessä on kuvake, jota klikkaamalla viestin pitäisi lähteä nimetylle poliisihenkilölle poliisin sähköpostijärjestelmään. Klikattaessa kuvake kuitenkin muuttuu uudeksi outlook -sähköpostiosoitteeksi, jollaista poliisi ei käytä.
Poliisi kehottaakin kansalaisia erityiseen varovaisuuteen tällaisten kyselyviestien suhteen. Niihin ei missään tapauksessa pidä vastata. Poliisi ei milloinkaan kysele keneltäkään sähköpostitse tai muutoinkaan käyttäjä- tai pankkitunnuksia.
Poliisi pyytääkin henkilöitä, jotka ovat valheellisen kyselyviestin saaneet tekemään rikosilmoituksen asuinpakkansa poliisille. Kyseeseen tulee rikoksena vähintään petoksen yritys ja virkavallan anastus. Mikäli rikollinen saa pankkitunnukset käyttöönsä hän tyhjentää tilin välittömästi ja näin syntynyttä vahinkoa ei saa enää korjattua.