MEHEVÄÄ & MAISTUVAA

0

Laitoin piirakkaan täytteeksi jauhelihaa ja lempijuureksiani, tuloksena oli hyvänmakuinen ja täyttävä piirakka. Tästä piirakasta voi tehdä helposti kasvisversion kun korvaa jauhelihan sienillä. Voit myös muunnella piirakkaa käyttämällä omia suosikkikasviksia ja hyödyntämällä niitä aineksia mitä jääkaapin kasvislokeroon on kulloinkin jäänyt lymyilemään.

Suositut ja helppotekoiset nakkisarvet saavat käsittelyssäni uuden säväyksen sipuli-omenarelissistä ja mausteisemmasta makkarasta.

MEHEVÄ JAUHELIHA-JUURESPIIRAKKA

Pohja:

2 dl ruisjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

100 g voita tai margariinia

50 g juustoa raastettuna

0,5 dl vettä

Täyte:

400 g jauhelihaa

2 porkkanaa suikaleina

2 pientä punajuurta suikaleina

pala palsternakkaa suikaleina

pala juuriselleriä suikaleina

timjamia

100 g emmentaljuustoa raastettuna

3 dl ranskankermaa

3 kananmunaa kevyesti vatkattuna

muskottipähkinää

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

Sekoita jauhot ja suola, lisää rasva, juustoraaste ja vesi. Muovaa sileä taikina. Kauli taikina ohueksi levyksi ja painele piirakkavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Pistele haarukalla taikinapohjaa muutaman kerran. Suojaa reunat foliolla ja paista piirakkapohjaa 200 asteessa 8 minuuttia. Ruskista jauheliha kevyesti, mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Kuullota kasvissuikaleita hetki, yhdistä jauhelihan kanssa. Sekoita keskenään munat ja ranskankerma, mausta muskotilla ja suolalla. Levitä piirakkapohjalle kaikki täytteen ainekset. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

CHORIZOSARVET

Taikina:

2,5 dl maitoa kädenlämpöisenä

25 g hiivaa

1 tl suolaa

1 dl täysjyvävehnäjauhoja

noin 5 dl vehnäjauhoja

1 dl juustoraastetta

50 g margariinia tai voita

Täyte:

200 g omenaa pieninä kuutioina

1 punasipuli ohuina renkaina

4 rkl muscovadosokeria

4 rkl valkoviinietikkaa

mustapippuria myllystä

suolaa ripaus

16 palaa ohutta chorizoa tai muuta mausteista makkaraa

Voiteluun:

1 kananmunankeltuainen

2 rkl maitoa

Pinnalle:

kuminansiemeniä

Tee ensin täyte. Laita omenakuutiot, sipulirenkaat, sokeri ja viinietikka kattilaan ja keitä hiljalleen pehmeäksi, mausta pippurilla ja suolalla. Anna täytteen jäähtyä. Liota hiiva maitoon, lisää muut taikinan ainekset. Muovaa tasainen taikina ja anna nousta puoli tuntia. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli halkaisijaltaan noin 30 cm levyiseksi. Jaa pyöreät levyt 8 yhtä suureen kolmioon. Laita täytettä sekä makkarapala jokaiseen taikinakolmioon, kääri taikina rullalle ja taivuta sarven muotoon. Voitele munamaidolla ja ripottele päälle kuminansiemeniä. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.