Raitista joulua kaikille

0

Alkoholiliikkeiden pääsesonki lähestyy vääjäämättä. Viiniä, väkeviä, saunaolutta, avecit, jne.
Jostain kummallisesta syystä suomalaiset ovat sisäistäneet juhlinnan yhteyteen alkoholin käytön. Hienoa, jos nautitaan kohtuudella ja sitä kautta joulukin on iloinen perhejuhla. Valitettavasti kohtuus usein unohtuu jouluväsymyksen painaessa päälle ja kun vielä jokin juuri täksi jouluksi päätetty ohjelmanumero epäonnistuu, yritetään hukuttaa pettymys alkoholin taakse. Miksi joulun pitää päättyä jo vuosisatojen aikana totuttuun malliin – jouluyönä heiluu kirves ja perhe juoksee ulos kylmään pakkaseen. Erään artikkelin poliiseja lainatakseni; joulurauhaa ei ole. Jos alkoholin myynti lopetettaisiin meillä, yli puolet poliisin töistä poistuisi.

Entäs jos joulutarina tänä vuonna menisikin näin; perhe kokoontui joulusaunan jälkeen herkkupöydän ääreen. Löytyi sitä edelliseltä joululta puuttunutta vasikanhyytelöä, kun isä ei nyt ostanutkaan kossuansa. Myös lasimestarin silli oli valmistunut ajoissa – äidin viimevuotinen kiire ja paniikki oli jäänyt taakse, kun hän oli päättänyt nukkua yönsä hyvin ja jättänyt siiderit unilääkkeineen väliin. Ja mikä yllättävintä, joulupukkikin oli tuonut lahjoja, joista koko perhe kokoontui pelaamaan Monopolia peräti moneksi tunniksi. Iloinen naurun sorina täytti huoneen ja jatkui pitkälle iltaan. Lapset viihtyivät vanhempien kanssa ensimäistä kertaa sitten koulun alun.

On meidän aikuisten päätöksessä, onko meidän joulumme toisinto menneiden vuosien jouluista. Vai tuo positiivisempi ja iloisempi ja monella tavalla varmasti myös hauskempi.

Ei, en moralisoi. Joulu on jokaisen oma asia. Mutta muistakaa te aikuiset: näettekö lastenne silmissä iloa ja kiitollisuutta yhteisestä mukavasta ajasta. Vai jotain muuta.

Oikein ihanaa, rauhallista ja niin… asiallisen raitista joulua kaikille!