Hannu Raittila yli 20 vuotta kirjailijana

0
Hannu Raittila sai Runeberg-palkinnon, jota kirjailijat arvostavat hyvin paljon.

 

Hannu Raittila sai Runeberg-palkinnon, jota kirjailijat arvostavat hyvin paljon.
Hannu Raittila sai Runeberg-palkinnon, joka on kirjailijoiden eniten arvostama tunnustus.

Tämän vuoden Runeberg-palkinnon voitti Hannu Raittila romaanillaan Terminaali.

Hannu Raittila, sinun ja puolisosi Leena Landerin asuinpaikasta on ollut epäselvyyksiä. Milloin teitä on tituleerattu piikkiöläisiksi, milloin turkulaisiksi. Miten tämä asia oikein on?

Leenahan asui pitkään täällä Piikkiössä tässä samassa talossa, mutta kun hän erosi 6–7 vuotta sitten, loppujen lopuksi päätettiin niin, että me lunastimme tämän talon itsellemme. Tässä on asuttu nyt kolme vuotta. Ennen sitä asuimme Turussa ja Paraisilla.

Tuliko Runeberg-palkinto yllätyksenä?

Ei siinä mielessä yllätyksenä tullut, koska olin ehdolla. Kokemus on osoittanut, että näillä ei kannata mielenrauhaa häiritä. Vihoviimeistä olisi, että lähtisi tekemään työtä saadakseen jonkin palkinnon. Työtä pitää vain tehdä parhaansa mukaan.

Mitä ajattelet kirjailija-palkinnoista?

Palkinnoissa on hyviä ja huonoja puolia. Ikävällä tavallahan ne rakentavat kirjailijoiden välille kilpailuasetelmaa, mikä tuntuu vähän repivältä. Palkinnot myös yksipuolistavat ja kaventavat kirjallisuuden kokonaisuutta. Esimerkiksi Finlandia-palkinnon vuoksi kaupallinen ja mediahuomio hyvinkin yksipuolisesti kohdistuu vain yhteen kirjallisuudenlajiin, romaaniin, eivätkä lyriikka, novellit ja esseet saa tilaa.

Toisaalta onhan palkinnoista enemmän hyötyä kuin haittaa. Ne tuovat huomiota ja varmasti rakentavat kiinnostusta kirjallisuutta kohtaan.

Kuinka kauan olet ollut päätoiminen kirjailija? Mitä teit sitä ennen?

Päätoiminen kirjailija olen ollut yli 20 vuotta.

Krjailijanhan pitää Suomessa kirjoittaa myös muuta kuin kirjoja, ja minun kohdallani se on tarkoittanut draamatekstejä televisiolle ja radiolle. Nyt en ole niitä tehnyt pariin vuoteen.

1. kirja ilmestyi vuonna 1993. Sitä ennen minulla ei varsinaista ammattia ollut. Tein freelancerina lehtijuttuja useamman vuoden.

Onko seuraava kirja jo mielessä?

Kyllähän niitä ajatuksia on ja täytyy olla, mutta ne ovat vielä epämääräisiä. Aiheen kehittäminen on oma vaiheensa, ja siinä vaiheessa nyt olen. Ei voi sanoa, että jotain olisi tekeillä.

Terminaali on ollut Raittilan suurin työ tähän mennessä. Mistä idea siihen syntyi? Lue loput haastattelusta 7.2.2014 Kunnallislehdestä.