Merijäät erittäin petollisia

0

Ilmatieteen laitos varoittaa merijäiden petollisuudesta. Leutojen säiden ansiosta varsinkin eteläisessä Suomessa merijäälle meneminen on monin paikoin vaarallista.
– Tällä hetkellä ei voi tietää,  missä jää pettää ja missä se kantaa, sillä leudon sään ja meriveden korkeuden vaihteluiden takia jään paksuutta on vaikea ennustaa tarkasti, muistuttaa jääasiantuntuja Jouni Vainio.
Tämän lisäksi jään alla liikkuva merivesi syö jäätä altapäin ja korkeusvaihtelut nostavat vettä jään pinnalle.
– Älä mene meren jäälle, jos se ei ole välttämätöntä, Vainio toppuutteleekin selkein sanoin.
– Jos menet, niin varustaudu oikein. Vähimmäisvarustus merijäille mentäessä on jäänaskalit, jotka pitää olla ripustettuna kaulalle. Sen lisäksi on hyvä olla mukana kelluttavaksi pakattu reppu, jossa on vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet. Matkapuhelin kannattaa laittaa vesitiiviiseen pussiin.