Ristimäen rautakautisen kirkon ikä tiedossa 10 vuoden tarkkuudella

0
Kun arkeologit tutkivat maata, tällaiset värjäymät paljastavat paikalla olleen haudan.

 

Kun arkeologit tutkivat maata, tällaiset värjäymät paljastavat paikalla olleen haudan.
Kun arkeologit tutkivat maata, tällaiset värjäymät paljastavat paikalla olleen haudan. Kuva on Juha Ruohosen.

Kaarinasta Ravattulasta elokuussa esiin kaivetun kirkon jäännökset ovat osoittautuneet arveltuakin ainutlaatuisemmaksi. Kaivausjohtaja Juha Ruohonen on muun muassa saanut varmistuksen, että Ristimäeltä kaivetut parisenkymmentä hopeakolikkoa ovat maailmanlaajuisesti harvinaisia. Rahat myös vahvistivat kirkon iän.

Hopeakolikoissahan oli hallitsijan leima, ja ne pystytään idenfitioimaan 5–10 vuoden tarkkuudella, kaivausjohtaja Juha Ruohonen kertoo.

Ristimäellä alettiin tehdä kaivauksia ryteiköstä löytyneiden hautamaisten painanteiden vuoksi. Nyt hautoja on saatu esiin 60, mutta kunnolla niistä on tutkittu vasta kaksi. Niitä on todennäköisesti alueella toistasataa.

Suomen vanhimman kirkon sijainti on aiheuttanut monelle epäselvyyksiä. Kirkon jäännökset ovat Kaarinassa Ravattulassa, jonka moni tuntee vain Ravattulan Citymarketin nimestä. Citymarket ei kuitenkaan sijaitse Ravattulassa vaan Kauselan puolella. Ravattula löytyy Aurajoen toiselta puolelta.

Sekaannusta aiheuttaa myös se, että alle puolen kilometrin päässä Kuralassakin on Ristimäki. Sieltäkin on löytynyt vanha kalmisto.

Kirkosta tiedetään, että siinä ei ollut maapermantoa vaan lauta- tai lankkulattia. Ikkunalaseja ei ollut, joten kirkossa oli hämärää. Kirkkoväki seisoi, sillä penkkejä alettiin rakentaa Suomessa kirkkoon vasta 1600-luvulla.

Senaikaiset kirkot paloivat usein maan tasalle, ja ne rakennettiin aina uudestaan. Tästä kirkosta ei kuitenkaan ole löytynyt minkäänlaisia palojälkiä.

Lisää Ristimäen muinaisesta kirkosta 28.2.2014 Kunnallislehdestä.