Käärmeet heräilevät jo

0
Käärme keräsi lämpöä keskiviikon auringosta Rivonmäellä.

Kunnallislehden lukija otti kuvan näkemästään kevään ensimmäisestä kyykäärmeestä, kun hän oli juoksulenkillä Paimiossa Rivonmäellä keskiviikkona 5. maaliskuuta. Havainto on varhainen, sillä Luonto-Suomen taannoiseen kyy-illan mukaan kyykoiraat nousevat yleensä huhtikuun ensimmäisellä viikolla matalille oksille ja kiville hautomaan siittiöitä ja varustautuvat lisääntymiskuntoon. Naaraat ja poikaset horrostavat pidempään.

Joskus lämmin sää tai vedentulo talvehtimispaikkaan saa käärmeen liikkeelle jopa keskellä talvea. Sauvossa kyy puri koiraa viime uudenvuoden aikoihin. Tapauksesta tuli ilmoitus Turun biologisen museon käärmekyselyyn.

Käärme keräsi lämpöä keskiviikon auringosta Rivonmäellä.
Käärme keräsi lämpöä keskiviikon auringosta Rivonmäellä.