Katupöly on hiekan, asfaltin ja rengaskumin sekoitusta

0

Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto kehottavat ihmisiä suojaamaan hengitystiet pölyltä katujen puhdistamista odotellessa. Katupöly on terveysriski kaikille, ja eniten siitä on haittaa lapsille, vanhuksille ja hengityssairaille.
Suurimmat katupölyhiukkaset narskuvat suussa, hienommat hiertävät silmissä. Hienojakoisin pöly kulkeutuu keuhkoputkiin asti.
– Katupöly on hiekoitushiekan, asfalttipölyn ja rengaskumin sekasotkua. Sen hengittäminen ei ole hyväksi kenellekään. Siksi on tärkeää, että kunnat puhdistavat kadut nopeasti heti lumien sulettua, toteaa Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton neuvonnasta.
Sisäilma-asiantuntija muistuttaa, että ulkoilman hiukkasia kulkeutuu myös sisälle. Oman asuinalueen reaaliaikaista katupölytilannetta voi seurata ilmanlaatu.fi -internetpalvelusta.