Poliitikot mukaan hoitotyön arkipäivään

7

Perusturvalautakunnassa Kaarinassa keksittiin uudenlainen idea: kyseisen lautakunnan jäsenet päästetään kunnan hoitoyksiköihin kokeilemaan käytännöissä, mitä hoitotyön arki on.

Pesti on palkaton ja palkkioton. Työn kesto on muutamasta tunnista puoleen päivään.

Tätä ehdotti Henrik Kosonen (sdp), ja se hyväksyttiin yksimielisesti.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
eila tuomi
8 vuosia sitten

Hieno idea, mutta muutama tunti tuskin paljonkaan avaa hoitotyöstä. Yksi kokonainen työvuoro voisi jo hieman paremmin valottaa tilannetta.

Henrik kosonen
8 vuosia sitten

On hienoa, että lehti on huomioinut allekirjoittaneen tekemän aloitteen perusturvan kokouksessa. Minun ajatukseni on se, että lautakunnan jäsenet kävisivät vapaaehtoisesti tekemässä jossain kokonaisen työvuoron ilman palkkiota tai korvausta ja pääsisivät tutustumaan oman sektorin asioihin ihan ruohonjuuritasolla. *Tällöin voisi henkilökunta, asiakkaat ja asiakkaiden omaiset kertoa suoraan palautetta lautakunnan jäsenelle, samalla kun hän on tekemässä työvuoroa. Toivottavasti pyrokratia antaa mahdollisuuden tälle tutustumismuodolle.

Pasi Laakso
8 vuosia sitten

Hyvä idea, mutta väärä kohde. Tämä tulisi koskea kansaedustajia, sekä ministereitä, eikä lautakunnan jäseniä. Pelkää populismia. Lautakunta voi toimia ainoastaan niissä rahallisisaa raameissa, jotka heille on annettu. Se että he osallistuvat tällaiseen varmasti vain vahvistaa heidän käsityksiään siitä, että eivät pysty annetuilla resusseilla toteuttamaan haluamaansa palvelutasoa. Tämä aiheuttaa ainoastaan pahoinvointia moneesa lautakunnanjäsenessä. Jos oli tarkoitus lisätä lautakunnan ahdistusta ja pahoinvointia, niin sitten tämä on paikallaan.

henrik kosonen
8 vuosia sitten

Arvoisa Pasi Laakso Olet osittain oikeassa, että valtakunnan politiikot ja ministerit siellä pitäisi olla. He vaan asettavat lakeja ja minimi arvoja lakipykälille. Me Kaarinan valtuutetut ja lautakunnat asetamme ne lopulliset arvot rahan määrän perusteella. Hypoteettinen esimerkki. Jos valtio määrää että 0,5 hoitajaa tarvitaan yhtä potilasta kohden per vuorokausi ja tämä maksaisi Kaarinalle vaikka 1000000€ ja silloin olemme minimi vaatimuksen tavoittanut. Mutta jos Kaarinan kaupunki haluaa parantaa hoidettavien ja hoitajien oloa, niin me sijoitammekin 3000000€ niin sillä saadaankin jo 1 hoitaja yhtä potilasta kohden ja samalla paranee hoitajien ja potilaiden hoito ehkä. Tähän ei valtiovallan politiikot tai ministerit vaikuta, vaan me… Lue lisää »

Riitta-Liisa lehtonen
8 vuosia sitten

Idea tutustumisesta eri hoitoyksiköihin erittäin hieno. Kunhan yksiköissä silloin oikeasti tehdään työtä ja toimitaan kuten normaalina päivänä, eikä “filmata” parempaa kuin on. Itse hoitajana toimineena, on vastaani työ-uralla tullut tilanteita , jolloin esim. kun joku on tullut tutustumaan osaston työhön, on parempi kuntoiset potilaat puettu parhaimpiinsa ja ohjattu oleskelutiloihin ja “vaikeammat” jätetty huoneisiinsa pois näkyvistä. Arki on hoitoyksiköissä todella kiireistä ja valtion “ohjeistus” 0,5 hoitajaa potilasta kohden on monessa paikassa riittämätön, ja sen varmasti tämä kokeilu näyttää lautakunnan jäsenille ja sitä kautta he voivat ehkä asiaa ajaa eteenpäin.

Leila Salokoski-Tallqvist
8 vuosia sitten

Olen samaa mieltä Riitan kanssa, tulkoot vahvuuteen töissä, niin näkevät sen todellisuuden, mitä on tehdä töitä oikeasti! Ei riitä, että vain ne parempikuntoiset hoidetaan kun päättäjä on käymässä! Ihan perus vaipan vaihtoon vuodepotilaalle, niin näke sen arjen, ja varsinkin sellaiselle potilaalle joka on vahvasti dementoitunut! Siinä sitä haastetta..

Arto Granlund
8 vuosia sitten

Toimiessani aikoinaan Paimion sos. ltk varajäsenenä sain tutustua keskuslaitoksen eri osastoihin, kokemus oli järisyttävä. Kyllä päättäjien pitää tuntea olosuhteet joihin päätökset kohdistuu. Hyvä aloite “henkalta”