Kaarinasta tähytään nyt Paimion ja Sauvon suuntaan

0

Kaarinan kaupunginvaltuusto kävi viime maanantain kokouksensa loppupuolella vilkkaan keskustelun kuntarakenneselvityksestä. Liittyminen Turkuun ei houkuttele kaarinalaisia päättäjiä. Niinpä eräänä vaihtoehtona nostettiin esille neuvottelut Paimion, Sauvon ja mahdollisesti myös Liedon kanssa.

– Neuvottelut näiden kuntien kanssa pitää laittaa käyntiin välittömästi, patisti muun muassa kokoomuksen Merja Kantalainen, joka maanantain valtuustokokouksessa valittiin Kaarinan kaupunginhallituksen uudeksi puheenjohtajaksi.

Neuvottelujen aloittamista Paimion-Sauvon suunnan kanssa kannatti voimakkaasti myös Kaarinan vihreiden keulahahmo Hannu Rautanen.

– Kaarina-Turku-Raisio-Rusko -skenaario on Kaarinalle kaikkein huonoin. Meidät luetaan nyt Turun etupiiriin. Menemmekö ilomielin ja soihdut palaen tähän Turku-kuvioon? Hitto soikoon, joku vaihtoehto ja vastavoima täytyy olla! Rautanen sanoi.

Kysymyksen siitä, voisiko Kaarina käydä neuvotteluja Paimion, Liedon ja mahdollisesti myös Sauvon kanssa esitti kokoomuksen Sanna Vauranoja. Hän kohdisti kysymyksensä kaupunginjohtaja Harri Virralle, jonka selonteko kuntajakoselvityksen nykytilanteesta oli keskustelun pohjana.

Virta totesi, ettei hän tarkkaan tiedä, mikä on esimerkiksi Paimion kanta tällaisten neuvottelujen käynnistämiselle.

– Neuvottelujen aloittamisen edellytyksenä on, että molemmilla osapuolilla on halu neuvotella. Kauhean aktiivisia ei esimerkiksi Paimion ja Sauvon suunnalla ole oltu, Virta totesi.

Vaikka Kaarina on kuntajakoselvityksessä sijoitettu nyt samaan ryppääseen Turun, Raision ja Ruskon kanssa, on Kaarinalla yhä lupa osallistua myös itäisten kuntien selvitystyöhön.

– Liedossa on ensi viikolla itäisten kuntien tilaisuus, ja Kaarinan kaupungin edustajat ovat menossa sinne, kaupunginjohtaja kertoi.

Virralta kysyttiin myös, voisiko Kaarina hypätä pois Kaarina-Turku-Raisio-Rusko -ydinkaupunkiseudun selvitystyöstä.

– Emme voi irtautua tästä ministeriön asettamasta selvitystyöstä, vaikka haluaisimmekin, kaupunginjohtaja vastasi.

Kaarina saa kuitenkin lähiaikoina sanoa mielipiteensä alueen tulevasta kuntarakenteesta. Aiheeseen liittyvää lausuntoa on mahdollista viilata toukokuuta 28. päivään saakka. Aikaa on riittävästi myös idän suunnan kuvioiden pohtimiseen.

Kaarina, Paimio, Piikkiö ja Sauvo selvittivat joitakin vuosia sitten liitosmahdollisuutta melko vakavinkin aatoksin. Kyseiset neuvottelut loivat pohjan myöhemmälle Kaarina-Piikkiö liitokselle.

Hannu Rautanen totesi, ettei hän ole “huonon talouden takia” aikaisemmin kannattanut Kaarina-Paimio-Sauvo -liitosta, mutta nyt olisi hyvä ottaa kyseinen vaihtoehto uuteen tarkasteluun.

– Se voisi olla vähiten huono liitosvaihtoehto, arvioi Rautanen ja totesi, että kuntarakenneuudistus on Suomen alueiden palvelujen säilyttämisen kannalta välttämättömyys.

– Ei kannata ajatella, että valmista on, että mitään ei enää tehdä. Ei kunta-asioita ole saatu vielä likimainkaan kuntoon.

Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Ranne (sd.) totesi, että Kaarina on jo tehnyt varsin paljon vietyään läpi mittavan ja hyvin onnistuneen Piikkiö-liitoksen.

– Mutta totta kai täytyy yhä miettiä vaihtoehtoja. On huomioitava, että seudut kilpailevat, joten kaikenlaisia kuvioita on syytä pohtia, Ranne sanoi.

PERTTU HEMMINKI