Pakkoliitoksista kaupunkiseuduilla luovuttiin

0
Kuntarakenneselvityksen alueelliset selvittäjät laittoivat koneita ja papereita kokoustilan pöydälle samaan aikaan, kun hallitus tiedotti, että kaupunkiseutujen pakkoliitoksista luovutaan.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ilmoittivat puoliltapäivin, että kaupunkiseutujen pakkoliitoksista luovutaan. Syynä ovat voimakas vastustus, sote-linjaukset ja mahdolliset perustuslailliset ongelmat. Tilanne muutti kertaheitolla kuntaliitoskuvioita Turun seudullakin, sillä pakkoliitoksen uhka leijui erityisesti Kaarinan ja Raision yllä, joita kaavailtiin osaksi Turkua.

– On se hyvä että löytyi järki. Ei pakolla mitään hyvää ole koskaan syntynyt, kommentoi päätöstä tuoreeltaan Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Ranne (sd.). Hän totesi, että seudulla on tehty jopa kuntien välille vahinkoa, kun pakkoliitosuhka on leijunut naapurikuntien yllä.

– Aito ja luottamuksellinen yhteistyö on seudullisesti ratkaisevaa, ja varmasti on mahdollista kehittää yhteistyömuotoja, joiden avulla syntyy parempi lopputulema.

Ranne myöntää, että kuntarakenneselvitysten taustalla oleva tilanne ei ole muuttunut, mutta  Kaarina ei tule todennäköisesti olemaan aloitteellinen kuntaliitoksien suhteen mihinkään suuntaan.

– Jos halukkaita keskustelukumppaneita ilmaantuu, keskusteluille ollaan kyllä avoimia.

Samaan aikaan kun hallitukselta tuli tieto pakkoliitosuhan väistymisestä, Paimiossa käynnisteltiin kokousta seudun kuntajakoselvittäjien Risto Kortelaisen, Oiva Myllyntauksen ja Antero Ritvasen kanssa. Paimiosta kuntajakoselvittäjien matka kulki iltapäivällä Sauvoon, vaikka asialista todennäköisesti meni ainakin osin uusiksi.

 

Kuntarakenneselvityksen alueelliset selvittäjät laittoivat koneita ja papereita kokoustilan pöydälle samaan aikaan, kun hallitus tiedotti, että kaupunkiseutujen pakkoliitoksista luovutaan.
Kuntarakenneselvityksen alueelliset selvittäjät laittoivat koneita ja papereita kokoustilan pöydälle Paimiossa samaan aikaan, kun hallitus tiedotti, että kaupunkiseutujen pakkoliitoksista luovutaan.