TEHDÄÄN ITSE SUSHIA

0

Sushia on helppo tehdä myös kotona. Riisin keittäminen ja maustaminen on sushin teossa kaiken perusta. Yksinkertaisin sushi on nigirisushi, siinä otetaan kostutetuin käsin riisiä pieni keko ja muotillaan riisistä soikea pallo ja sen päälle asetetaan pala kalaa, esimerkiksi kylmäsavulohta.

Makirullissa riisi ja täytteet kääritään norileväarkkiin. Makirullien tekoon tarvitset pienen bambumaton, niitä myydään tavallisissa ruokakaupoissa ja ne löytyvät samasta hyllystä sushiriisin, norileväarkkien ja wasabitahnan kanssa. Ensimmäiseksi kannattaa tehdä hyvin yksinkertaisia kurkkumakirullia eli riisin lisäksi rullien sisään tulee vähän wasabitahnaa ja pitkä suikale tuoretta kurkkua.

Pienen harjoittelun jälkeen voi kokeilla myös uramakin eli inside out sushin tekoa, näissä rullissa riisi tulee päälle ja norileväarkki riisin sisään.

Sushiriisin valmistaminen:

500 g sushiriisiä

2 tl sokeria

noin 6 rkl riisiviinietikkaa

Kaada riisi isoon kulhoon ja vettä päälle, sekoita hyvin ja kaada samea vesi pois. Huuhtele riisi niin monta kertaa, että vesi ei muutu sekoittaessa enää sameaksi. Laita valutettu riisi ja 8 dl vettä kattilaan, kun riisi alkaa kiehumaan laita kansi päälle ja alenna lämpöä. Keitä riisiä hiljalleen noin 15 minuuttia eli kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin. Kumoa riisi suureen kulhoon ja jäähdytä riisi huoneenlämmössä. Lisää riisin joukkoon sokeria ja riisiviinietikkaa.

MAKIRULLAT

norileväarkkeja

sushiriisiä

wasabi-tahnaa (eli vihreä piparjuuritahna)

Täytteeksi esimerkiksi jotain näistä:

kurkkua

porkkanaa (kiehautettuna)

avokadoa

paprikaa

mangoa

Makirullan kokoaminen:

Pilko kaikki täytteen ainekset pitkittäin suikaleiksi. Laita norileväarkki bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin. Ota kostutetuin käsin riisiä ja laita ohut kerros noin ¾ alueelle noriarkkia. Levitä vähän wasabia keskelle riisiä ja laita tämän jälkeen jotain valitsemistasi täytteistä wasabin päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä. Kääri rullaksi itsestäsi poispäin, kostuta vähän noriarkin riisitöntä reunaa ja kääri rulla loppuun kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Tarjoa soijakastikkeen kanssa.

URAMAKI

sushiriisiä

norileväarkkeja

wasabi-tahnaa

Täytteeksi esimerkiksi:

broileria paistettuna

banaania

katkarapuja

Pinnalle:

paahdettuja seesaminsiemeniä

Uramakin kokoaminen:

Pilko kaikki täytteen ainekset pitkittäin suikaleiksi. Laita kelmu bambumaton päälle. Ota kostutetuin käsin riisiä ja laita ohut kerros kelmun päälle. Laita riisin päälle norileväarkki. Laita jotain valitsemistasi täytteistä keskelle noriarkkia ja sipaise vähän wasabia niiden päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä. Kääri rullaksi itsestäsi poispäin kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Muista poistaa kelmu. Leikkaa paloiksi ja pyörittele palat paahdetuissa seesaminsiemenissä. Tarjoa lisäksi soijakastiketta.