Missä muinaisjäännökset piileskelevät?

0
Ismo Luukkonen tarkentaa Muikunvuoren kuppikiveen, joka sijaitsee Kaarinassa kauppakeskuksen takana. Hän on kuvannut myös Paimion Rekottilan linnavuoren kalliomaalauksen jälkeä, mutta sitä ei tällä kertaa ole mukana Turun linnassa esillä olevassa näyttelyssä.
Ismo Luukkonen tarkentaa Muikunvuoren kuppikiveen, joka sijaitsee Kaarinassa kauppakeskuksen takana. Hän on kuvannut myös Paimion Rekottilan linnavuoren kalliomaalauksen jälkeä, mutta sitä ei tällä kertaa ole mukana Turun linnassa esillä olevassa näyttelyssä.
Ismo Luukkonen tarkentaa Muikunvuoren kuppikiveen, joka sijaitsee Kaarinassa kauppakeskuksen takana. Hän on kuvannut myös Paimion Rekottilan linnavuoren kalliomaalauksen jälkeä, mutta sitä ei tällä kertaa ole mukana Turun linnassa esillä olevassa näyttelyssä.

Muinaisjäännöksistä kiinnostuneita lukijoita ilahdutetaan tiistaina ilmestyvässä Kunnallislehden kesänumerossa. Paimion, Sauvon ja Kaarinan muinaismuistoista on laadittu kartat, ja artikkeleista löytyy tietoa muun muassa siitä, pitivätkö kivikauden ihmiset ilta- vai aamuauringosta, mitä eroa on hiidenkiukaalla ja hiidenkirnulla sekä mihin muinaismuistoihin on tällä hetkellä helppo päästä.

Haastateltavana on myös valokuvaaja Ismo Luukkonen, joka on kuvannut taidenäyttelyihinsä muinaisjäännöksiä koko Suomen alueelta. Hän poimi lukijoita varten Paimiosta, Sauvosta ja Kaarinasta kohteita, joissa ehdottomasti kannattaa käydä.

Luukkonen vinkkaa muun muassa kahdesta linnavuoresta, Piikkiön Huttalan linnavuoresta sekä Paimion Rekottilasta. Muut Kunnallislehden levikkialueen linnavuoret sijaitsevat Paimiossa Nakolinnassa ja Muurmäessä sekä Sauvossa Lautkankareella.

Linnavuoret olivat ja ovat yhä lähes luoksepääsemättömän korkeita ja jyrkkiä kallioita, joiden laella varsinkin rautakautinen väki tuntui viihtyvän.

Loiville puolille he rakensivat kivimuureja, jotka toimivat ehkä puisten muurien perustuksina. Mahdolliset kulkureitit saatettiin sulkea hirsiportein.

Linnavuorille vetäydyttiin puolustauduttaessa vihollisilta. Niitä rakennettiin rautakauden ristiretki- ja viikinkiajalla eli aikoina, jotka olivat sotilaallisesti rauhattomia. Toisaalta näille vuorille on ollut hyvin raskasta mennä, ja sinne olisi ollut vaivalloista kuljettaa lapsia tai arvoesineitä. Todennäköisesti paikat ovatkin olleet enemmän mahtimerkkejä ja kulttipaikkoja, joihin kokoonnuttiin tiettyinä vuodenaikoina juhlimaan tai päättämään asioista.

Linnavuoret ovat olleet myös näkyviä maamerkkejä ja tuoneet asujaimistolle arvovaltaa.

Linnavuorille pääsy vaatii hyvää kuntoa, mutta näkymät ovat mahtavat.

Ismo Luukkosen vinkit

muinaisretkeilijälle

Paimio

  • Rekottilan linnavuori. ”Näyttävä paikka, jossa jälki kalliomaalauksesta. Lisäksi pronssikautisia röykköitä ja rautakautisen linnavuoren rakenteita.”
  • Penimäen hautaröykkiöt. ”Hienosti ennallistettu paikka, jossa hyvät opasteet.”

Sauvo

  • Riihipelto-kuppikivi. ”Erittäin komea kuppikivi, jossa monta kymmentä syvään hakattua kuppia kalliossa, kauniissa maalaismaisemassa.”

Kaarina

  • Huttalan Linnavuori Piikkiössä. ”Komea näköalapaikka, ja jos jatkaa tietä eteenpäin, löytää Katarin pronssikautisen röykkiön sekä Moision rautakautisen röykkiön. Niistä näkee hyvin eri aikojen röykkiötavat. Pronssikaudella röykkiöstä tehtiin monumentaalinen, ja se sijoitettiin korkealle mäen päälle. Rautakaudella röykkiöt ovat yksityisen oloisia, ja ne on sijoitettu matalammalle rinteeseen. Rautakaudella oli myös muita hautaustapoja, kuten polttokenttäkalmistoja.”
  • Koko Ravattulan alue. ”Citymarketin takana sijaitseva kuppikivi, Ristimäen muinainen kirkko ja Keetterinmäki.”

Lisää muinaisjäännöksistä 27.5.2014 Kunnallislehdessä.