Asiallisen argumentoinnin voitto

0

Paimiota kuohuttanut jännitysnäytelmä on vihdoinkin ohitse: tuulivoima-kaava hyväksyttiin valtuustossa.
Pari viikkoa sitten täällä toimituksessa veikattiin päinvastaista. Veikkasimme, että kaava tullaan tiukan äänestyksen jälkeen hylkäämään. Mitä lähemmäs H-hetkeä edettiin, sitä enemmän meillä alkoi kuitenkin olla kutinaa päinvastaisesta. Samanlaisesta tuntumasta kertoiltiin valtuuston kokouksen jälkeen kahvilla.
Kahvipöydissä arveltiin myös, että tuulivoiman vastustus kääntyi lopulta itseään vastaan. En tiedä, millaista toimintaa valtuutetut ovat kohdanneet ja kuka niissä on ollut mukana, mutta toimituksen korviin ja silmiin osuneen keskustelun perusteella äänekkäimmät tuulivoiman vastustajat lopulta todella itse pilasivat mahdollisuutensa.
Peli menetettiin sen jälkeen, kun argumentointi lakkasi olemasta asiallista ja informoivaa ja muuttui salaliittoteorioiksi, populistiseksi liioitteluksi, lahjontasyytteiden heittelyksi ja työtään tekevien ihmisten herjaamiseksi. Perustellut, rauhalliset ja harkitut kommentit, joita monilta tuulivoimapuiston vastustajilta myös tuli, painuivat taka-alalle.

Jos olisin itse valtuutettu, olisin varmaan heilutellut valtuustossa epävarmana sekä Jaa- että Ei-lappua. Selvää kuitenkin on, että valtuuston päätös oli asiallisen ja maltillisen argumentoinnin voitto.

Itselläni ei ole asiantuntemusta arvioida, onko nyt tehty päätös hyvä vai huono ja tuleeko äänimaisema esimerkiksi Kurjen kylässä parin vuoden kuluttua olemaan sietämätön. Jos olisin itse valtuutettu, olisin varmaan heilutellut valtuustossa epävarmana sekä Jaa- että Ei-lappua. Selvää kuitenkin on, että valtuuston päätös oli asiallisen ja maltillisen argumentoinnin voitto.
Sekä virkamiehet että päättäjät kohtaavat usein voimakkaassa tunnekuohussa olevia ja asiattomuuksia heitteleviä ihmisiä, jotka ovat turhautuneita siitä, että heidän ääntään ei kuulu. Läksy kannattaa oppia: ääntä täytyy pitää, jos haluaa tulla kuulluksi, mutta epäuskottavuuksiin saakka yltyviä väitteitä ja loukkauksia vain harva viitsii kuunnella.
Perustavana epäkohtana tietenkin on, että ihmisen on vaikeaa pysytellä viileänä ja maltillisena, kun esimerkiksi oman kodin rauha on uhattuna. Tähän ei taida olla ratkaisua.