Kesäteatteri on matalan kynnyksen kulttuuria

0

Toppavaatteisiin ja viltteihin varustautunut kesäteatteri-yleisö katseli Kaarina-Teatterissa kauhistuneena, miten Simpauttajan näyttelijät toikkaroivat saunakohtauksessa Aatamin asussa ja iho märkänä. Me katsojat tutisimme kylmästä, mutta alastomat näyttelijät eivät tuntuneet olevan moksiskaan.
Kesken kaiken mukaan tuli myös yllätysnäyttelijä: rohkea orava, joka vilisti tohkeissaan katsomon läpi.
Kesäteatterit kuuluvat suomalaiseen kesään. Toisinaan on pakko ihmetellä, miksi. Simpauttajan ensi-iltaa oli nautinto katsoa, mutta yleensä esitysten puheesta ei saa mitään selvää, sillä puhe karkaa taivaisiin tuulen mukana ja taustamelu peittää sen viimeisetkin rippeet. Katsojilla on kammottavan kylmä tai läkähdyttävän kuuma, ja sade tulee näyttelijöiden tai yleisön niskaan. Penkit ovat kovat. Valoilla ei voi suunnata eikä rajata katsojien huomiota, joten näyttelijöiden on tehtävä rutkasti tavallista enemmän töitä saadakseen yleisön kiinnostumaan. Tämä ei useinkaan onnistu, sillä kesäteatteri-näyttelijöiden taso on hintavissakin näytöksissä usein kirjava.
Kaikesta huolimatta kesäteatterissa täytyy käydä. Se on monelle asukkaalle vuoden ainoa kerta, kun ihan omaehtoisesti lähdetään nauttimaan taidetapahtumasta. Kesäteatteri on matalan kynnyksen paikka kohdata kulttuuria, ja monet kokevat, että siellä ei tarvitse olla niin fiinisti ja kultturelli kuin tavallisessa teatterissa. Samalla saa tukea paikallisia toimijoita ja nähdä tuttuja. Lomalla on aikaakin lähteä kotinurkista pois.
Tärkeintä lienee se, että kesäteatterissa käyminen on traditio. Siellä käyminen kuuluu kesään, eikä enempää perusteluita oikeastaan tarvitakaan.

Hienoa on, että paikalliset teatteriharrastajat jaksavat vuodesta toiseen tarjota lähikuntien asukkaille kiinnostavaa ja kunnianhimoista katsottavaa.

Hienoa on, että paikalliset teatteriharrastajat jaksavat vuodesta toiseen tarjota lähikuntien asukkaille kiinnostavaa ja kunnianhimoista katsottavaa.
Simpauttajan päätteeksi oli pakko käydä kysymässä näyttelijöiltä, miten he tarkenivat alasti ulkona.
– On niin paljon vauhti päällä ja liikettä, että ei sitä kylmää huomaa. Teillä katsojillahan on paljon pahempi tilanne, Kauniin Jomppaa näytellyt Boke Virta virnisti.