Koko Peimari halutaan liittää Turkuun

1

Turun seudun kuntajakoselvittäjät antoivat tiistai-iltana yllätysesityksen, joka hätkähdytti rajuudellaan Peimarin kuntien ja Liedon päättäjät. Ehdotus hämmensi myös iltauutisia seuranneet kuntalaiset. Selvittäjät esittävät, että Peimari kokonaisuudessaan – siis Paimio, Kaarina ja Sauvo – liitetään Turkuun, kuten myös Lieto/Tarvasjoki.

Kuntajakoselvittäjien linjauksen yllätyksellisyyttä lisää se, että edellä mainittujen itäisten kuntien lisäksi Turkuun ei liitettäisi ainoatakaan muuta kuntaa. Ei edes Raisiota, joka yhdyskuntarakenteeltaan nivoutuu kiinteästi Turkuun. Eikä myöskään muutaman kilometrin etäisyydellä Turusta sijaitsevaa Ruskoa, jossa sijaitsee muun muassa Turun lentoasema.

Turun, Peimari kuntien ja Liedon/Tarvasjoen yhdistämisellä voitaisiin kuntajakoselvittäjien mielestä ”tasata suuren kaupunkiseudun kasvu- ja muutospaineita sekä ehkäistä alueellista eriytymistä”. Uuden idän kunnilla vahvistetun Suur-Turun asukasluku olisi lähes 250.000 henkeä.

Turku-Peimari-Lieto -koalitiota ryhdytään nyt kiireesti selvittämään. Liitoksen toteutumisen tiellä on kuitenkin monta estettä. Suurin niistä on se, että yksikään mainituista itäisistä kunnista ei ole toistaiseksi osoittanut minkäänlaista halukkuutta liittyä Turkuun. Päinvastoin: Turku-liitosta on vastustettu miltei kynsin ja hampain.

Keskiviikkoaamuna myös Turun suunnalta annettiin viestiä, jonka mukaan Turku ei innostu Paimion-Sauvon alueesta, mutta näkee sen sijaan Ruskon ja Raision suunnalla selvitystarvetta mm. osakuntaliitoksille.

Selvitysmiesten ajatuksena on, että mahdollinen kuntaliitos tulisi kunnan- ja kaupunginvaltuustojen puntaroitavaksi ensi vuoden tammi-helmikuussa. He eivät tule tekemään enää muita kuntarypäsehdotuksia, vaan näistä on liikkeelle lähdettävä.

Uuteen kuntalakiin luonnosteltu ”pakkoliitospykälä” peruttiin äskettäin hallituspuoueiden taholta.  Näin ollen Turun itäpuolen kunnissa täytyisi lyhyessä ajassa tapahtua täydellinen suunnanmuutos, jotta kuntajokoselvittäjien kaavailema Suur-Turku voisi toteutua.

Tiistai-illan tiedotustilaisuudessa kuntajakoselvittäjät Risto Kortelainen, Oiva Myllyntaus ja Antero Ritvanen viittasivat kautta rantain muun muassa valtionosuusuudistukseen, joka saattaa jatkossa ”motivoida” kuntia liittymään yhteen myös Turun seudulla. Joidenkin arvioiden mukaan suunnitteilla on valtionosuuksien leikkauksia koskien niitä itsenäisiä kuntia, jotka ovat suhteellisen pieniä, mutta hannaavat tarmokkasti liitoksia vastaan. ( Juttua muokattu 18.6. klo 8.22)

Lue lisää 19.6. lehdestä

 

1 KOMMENTTI

  1. Otetaan esimerkiksi Paattinen tai Jäkärlä tai muu vastaava lähiö kaupungin keskustasta katsoen kauempana, palvelut on lopetettu kokonaan, ei yhtään lääkäriä, ei kunnolla enää busseja, nekin on vähennetty minimiin, miksi se siitä muuttuis, jos liittyisimme turkuun? Kaikki kaupat menisivät vaan taas kauemmas ja kauemmas! Ei nyt kyllä olen pettynyt, jos nyt turkuun asti pitäs kaikki asiat lähtee toimittamaan!! Typerää. Ja kun katsoo sosiaali puolen toimia turussa, ei hyvältä näytä: Nyt on suurin osa vanhainkodeista ajettu alas ja nyt kaupunkin maksaa maltaita yksityisten palvelutalojen hoitomaksut ovat kohonneet pilviin, ja sielä nyt turkulaiset maksaa verorahoistaan maltaita! Miksi me haluamme tätä? Niin kauan kuin sielä on Lepät ja Hartialat vallassa ei hyvä heilu, näin on käynyt jo nyt: Yksityistäminen on vienyt ojasta allikkoon, tämä on jo nähty! Salo hyvänä esimerkkinä: Kaupungin rajoilla on kaikki loppu! Sitäkö me ihan todella tahdomme??

Kommenttien lisääminen on estetty.