Saaristotie ruuhkautuu, ja malttia toivoo poliisi

0

Saaristotien juhannus on perinteisesti hyvin ruuhkainen. Matkanteko sujuu parhaiten kun siihen varaa tarpeeksi aikaa, kärsivällisyyttä ja tarkkaavaisuutta.

Saaristotien (tie 180)juhannusruuhka alkaa puoliltapäivin torstaina ja jatkuu vilkkaana aina myöhään iltaan. Liikennettä on vielä juhannusaaton aamunakin, mutta ruuhkahuippu jää torstaille. Ruuhkaisella Saaristotiellä liikkujan onkin tärkeää noudattaa nopeusrajoituksia ja välttää turhia ohituksia.

Tieosuuden ruuhkaisin väli on Paraisten ja Nauvon lautta, mutta koko tieosuus on kapea ja tiellä liikkuu raskasta liikennettä molempiin suuntiin. Siltojen kohdalla myös kevyt liikenne siirtyy samalle tielle autojen kanssa.

”Autojonot pysähtyvät Saaristotiellä ruuhkahuipun aikaan pahimmillaan 5-8 km ennen lauttarantaa. Pitkä jonotus voi kuumentaa tunteita, mutta matkaan kannattaa asennoitua rennosti ja kesämielellä. Kaikki jonottajat pääsevät takuulla saaristoon viettämään juhannusta”, Varsinais-Suomen Autokouluyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Harju vakuuttaa.

Jätä kiire kotiin.

Myös poliisi on toivonut juhannusliikenteeseen tuttuun tapaansa malttia.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen partiot ovat valvomassa ja turvaamassa juhannusliikenteen sujumista. Valvonta kohdistetaan erityisesti rattijuopumus-, nopeus- ja ajotapavalvontaan.

Avain joustavaan juhannusliikenteeseen on oikea asenne. Ruuhkiin tulee varautua jo matkaa suunniteltaessa, ja jos mahdollista, niin matkalle kannattaa lähteä silloin, kun pahimmat ruuhkat ovat jo ohi.

Ruuhkassa ja jonossa ajaminen edellyttää kuljettajalta malttia. Ajonopeudet tulee pitää kurissa ja parasta onkin sopeutua jonon nopeuteen. Ohitukset eivät juurikaan jouduta matkantekoa, mutta aiheuttavat sitäkin enemmän vaaratilanteita. Toisaalta jos ajaa selvästi muuta liikennettä hitaammin, niin joustavaa liikenteen pelisilmää osoittaa väistäminen ja muun liikenteen päästäminen ohi.

– Ja raittiina rattiin, muistuttaa poliisi, joka tietää miten juhannuksen juhlintaan liittyy aika usein useammankin päivän nautiskelut. Jos ajokunto epäilyttää, siirrä ajoon lähtöä.