Odotitko turhaan bussia?

0

Paimio putosi fölistä niin että kolahti. Tällainen kuva syntyi kun silmäilin parinkin lukijan lähettämiä viestejä siitä, miten bussiliikenne nyt sujuu Paimiosta Turkuun ja takaisin. Ei häävisti suju. Toinen näistä lukijoista kysyi aivan aiheellisesti, että ”odotitko turhaan tänä aamuna bussia tulevaksi?”
Vaikka jotenkin vielä ymmärtäisi kesäajan liikennesupistukset, niin se kyllä on huolestuttavaa, ettei kukaan vielä tiedä, miten bussit kulkevat Paimiosta ja Paimioon elokuun puolessa välissä. Siihen on sentään vain viikkoja aikaa.
Kävin kuvaamassa maanantaina viimeisiä 111-vuoronumerolla kulkevia busseja ja samalla silmäilin matkahuollon ikkunassa olevia aikatauluja. Olen kokematon bussiasiakas, mutta sen ymmärsin minäkin, että sekavalta aikataulut näyttivät ja esimerkiksi Sairaalan suunnan asukkaat, samoin kuin Oinilan, ovat käytännössä tästä päivästä lähtien matkamotissa. Niin harva vuoro enää heitä palvelee.
Julkisen liikenteen sujuvuus on olennainen asia asukkaille ja monille, jotka käyvät työssä tai opiskelevat Turussa. On hämmästyttävää, että tässä asiassa Turun seutukunta jakautui kahtia, on ydinseutu ja sitten ulkokehä. Paimiossa ja samalla Sauvossakin ollaan nyt ulkokehällä, vaikka meitä muissa asioissa kovasti niputetaan Turun ydinseutuun. Taas kerran näyttää siltä, että yhtäällä ei havaita, mitä toisaalla tapahtuu. Siitä ei äkkiseltään vielä ole edes tietoa, miten yhteydet Paimiosta toimivat Salon suuntaan ja takaisin.

Missä kohden Paimio putosi Fölistä ja miksi?

Kun toimivat bussivuorot vähenevät, seurauskin on selvä. Hetken päästä ei riitä matkustajia senkään vertaa. Jos yhä useammalle pihalle ilmestyy kakkosauto, se kertonee siitä, että isompi osa paimiolaisista pääsee oman auton verovähennysoikeuden piiriin. Onko tämä kaupungin ja kuntalaisten edun mukaista? Tontteja markkinoidaan hyvillä liikenneyhteyksillä, vaan kuten toinen asiaan tarttunut lukijapalaute kertoi, on se kyllä aivan eri juttu, tarkoitetaanko tällä julkista liikennettä vai yksityistä autoilua.
” Paimio on melkoinen takapajula julkisen liikenteen kehittämisessä. Päästäkseen bussin kyytiin, pitää kävellä taajama-alueella ensin useampi kilometri pysäkille. Varsinainen kaupunki!”
Nukkuivatko paimiolaiset päättäjät silloin, kun näitä asioita pohdittiin? Missä kohden Paimio putosi Fölistä ja miksi?