Kärsiikö määrä, kärsiikö laatu?

0

Peruskoulut alkavat taas ensi viikolla. Opettajien ammattiliitto ajoitti kouluvuoden alun kynnykselle väitteensä, että kunnat kilpailevat siitä, kuka järjestää opetuksen halvimmalla.
OAJ:n mukaan esimerkiksi oppituntien määrässä on kuntien kesken huomattavia eroja, ja lisäksi lomauttajakunnissa lapset saavat vähemmän opetusta kuin muissa kunnissa.
Opettajien lomautusta on käyttänyt esimerkiksi Paimion kaupunki. Kaikkiaan opettajia lomauttaneita kuntia on 24.
Kuntatyönantajat eivät ole lomautusten vaikutuksista samaa mieltä. Niiden mukaan lomautukset eivät vaikuta opetuksen määrään, mutta ne voivat kylläkin vaikuttaa opetuksen laatuun, koska oppitunteja järjestetään yleensä ns. oto-tunteina eli pienemmällä opettajamäärällä.
On toki ymmärrettävää, että myös koulutoimen menot on otettu luupin alle  näinä taloudellisina aikoina, kun kunnat yrittävät säästää kaikessa mahdollisessa. Rajansa kuitenkin kaikella. Ei ole enää ymmärrettävää, mikäli unohdetaan että sadan vuoden takaisesta köyhä-Suomesta on luotu nyky-Suomi nimenomaan koulutuksen, opetuksen, kansanvalistuksen ja kirjastolaitoksen myötä. On täysi syy nostaa meteli, jos tämä unohdetaan joko vahingossa tai tahallaan.
Liikenneturva puolestaan muistuttaa koulujen alkaessa, että vanhempien on muistettava huolehtia myös siitä, että lapsi osaa liikkua koulumatkansa turvallisesti. On syytä treenata koulumatkaa ja esimerkiksi suojatien ylitystä.

 

Moni vanhempi kuskaa lapsensa turvallisesti
kouluun. Siihen liittyy kuitenkin ikävä kääntöpuoli.

Suojatie ei kuitenkaan itsessään suojele. Myös liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko muistuttaa, että ”Asenteemme ratkaisee – sinä ja minä teemme suojatien”.
Koulujen alku on hyvä ajankohta miettiä omaa liikennekäyttäytymistä ja sitä, mitä itse voi tehdä turvallisemman liikenteen puolesta.
Moni vanhempi kuskaa lapsensa kouluun sen vuoksi, että tietää lapsen pääsevän kouluun turvallisesti. Siinä on vain se ikävä kääntöpuoli, että sitä mukaa kun liikennemäärät koulujen lähistössä kasvavat, niin kävellen tai pyöräillen tulevat lapset joutuvat olemaan entistäkin tarkkaavaisempia.