Maastopalon riski on suuri

0

Helteinen heinäkuu aiheutti sen, että rankoista ukkoskuuroista huolimatta maasto on kuivaa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kehottaa ihmisiä varovaisuuteen tulentekovälineiden, tupakan ja muiden mahdollisten palonaiheuttajien kanssa maastossa.
Helteiden kuivaama maasto syttyy todella helposti. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa avotulta ei saa maastossa tehdä lainkaan. Avotulia ovat nuotio ja muu tulen käyttö, josta palo voi levitä maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.
– Tupakan tumppi ei ole avotuli, mutta maastoon heitetty tumppi ei ole harvinainen metsä- tai maastopalon syy, muistuttaa turvallisuusasiantuntija Jari Pouta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.
Vaikka metsäpalovaroitus ei olisi voimassa, avotulta ei saa sytyttää jos kuivuus, tuuli tai mikä tahansa muu syy aiheuttaa ilmeisen palon vaaran. Esimerkiksi huonosti sammutetun nuotion tuhka saattaa säilyä sytyttävän kuumana vuorokaudenkin.
– Usein metsä tai maasto syttyy ihmisten huolimattomuuden takia. Esimerkiksi tämän vuoden yli 2500 maastopalosta runsas 1600 on johtunut ihmisen toiminnasta, summaa Jari Pouta.