Salamointi kuuluu elokuuhun

0

SalamakuvaPAKHeinäkuun loppu ja elokuun alku ovat vuoden vilkkainta salamointiaikaa. Tällä viikolla on ennustettu ukkoskuuroja lähes joka päivälle, ja etenkin Etelä– ja Lounais–Suomeen on luvattu rajuja sateita. Tämä viikko on siis loistavaa aikaa salamoiden bongaajille.

Mikäli salama aikoo iskeä ihmiseen, selvä merkki salamaniskun todennäköisyydestä on hiusten nouseminen pystyyn. Myös lähistön sähköpylväissä ja puissa näkyvät sähköpurkaukset merkitsevät mahdollista tulevaa salamaniskua.

Kyykistyminen on ainoa suojautumiskeino salamalta, jos ollaan aukealla, kuten pellolla tai golfkentällä. Auto suojaa salamalta hyvin, polkupyörä tai moottoripyörä eivät.

Mitä eroa on tavallisella salamalla, elosalamalla, pallosalamalla ja kalevantulella? Uskovatko meteorologit pallosalaman olemassaoloon? Entä onko taivaalla salamoita vai salamia? Lue lisää 19.8.2014 lehdestä