Miten pääsisi lääkärin puheille?

0

Valvira aikoo kutsua sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suunnittelemaan parannusta siihen, että päivystyssairaaloiden käytännöt vaarantavat potilasturvallisuutta Suomessa. Riskipotilasta ei välttämättä aina tunnisteta, vaan potilas voi jäädä vaille lääkärin vastaanottoa päivystyksessä – joskus traagisinkin seurauksin.
Myös Turun yhteispäivystyksessä hoidon tarpeen arvioi ensimmäisenä hoitaja, eikä sitä katsota ongelmaksi. Kokenut hoitaja jakaa potilaat, jotka ovat sitä ennen läpäisseet puhelimitse tehdyn seulan, eri kiireellisyysluokkiin. Itse olen aina tainnut sattua sinne vähiten kiireelliseen, sillä kokemusta jonottamisesta on kertynyt. Olisikohan auttanut, jos olisin valittanut enemmän? Netin keskustelupalstoilta saa kuulemma tähänkin hyviä vinkkejä.
Lääkäriliitto uutisoi taannoin, että päivystykset täyttyvät kiireettömän hoidon hakijoista. Selvitysten mukaan jopa 30-40 % päivystykseen tulevista potilaista voisi hyvin odottaa seuraavaan arkipäivään. Se tulisi kaikin puolin paljon halvemmaksikin. Ongelma on yleinen eri puolilla maata.
Pitääkö siitä kuitenkaan syyttää potilasta, mikäli hän ei pääse tai ei saa virka-aikana aikaa lääkärin vastaanotolle? Eikö aikoja pitäisi olla saatavilla omalle terveysasemalle nykyistä paremmin, ja entistä enemmän myös ilta-aikaan, työssä käyviä ajatellen? Jos tämä ei onnistu, päivystys varmasti kuormittuu.
Vaikka Turun yhteispäivystyksen käyttöönottoa epäiltiin raskaasti etukäteen, tänne toimitukseen tulee nykyisin enemmän palautetta oman terveyskeskuksen puutteista kuin yhteispäivystyksen. Jotkut kiittelevät, toiset moittivat. Monen moitteen aihe on, että vastaanottoaikaa omaan terveyskeskukseen ei tahdo saada.
Eräskin sauvolainen mies soitteli, että ei hänkään tietenkään Turkuun asti ajelisi, jos pääsisi omalle vastaanotolle Sauvoon, tai edes Paimioon.
– Vaikka soitan heti aamulla, niin sitten kun ne soittavat takaisin, niin sopivat ajat sille päivälle ovat jo menneet, mies manaili.
Myös puhelinvastaajaan soittamista mies piti ärsyttävänä. Hän kertoi olleensa kerran aamulla varhain paikalla terveyskeskuksessa ja väitti että puhelimet soivat koko ajan, mutta kukaan henkilökunnasta ei vastannut niihin.
Mies kertoikin pääsevänsä helpommalla, jos menee Helsingistä laivalla halpalipulla Viroon ja siellä 25 eurolla lääkäriin. Vastaanotolle pääsee heti.