Kukaan ei huolehdi lapsesta koulun ja pysäkin välillä

2
Isommat koululaiset eivät tarvitse aikuista mukaansa, mutta vain harva koulunsa aloittaja selviää reittiliikenteestä ilman aikuista.
Isommat koululaiset eivät tarvitse aikuista mukaansa, mutta vain harva koulunsa aloittaja selviää reittiliikenteestä ilman aikuista.
Isommat koululaiset eivät tarvitse aikuista mukaansa, mutta vain harva koulunsa aloittaja selviää reittiliikenteestä ilman aikuista. Benjaminin vanhemmat hoitavat hänen koulumatkansa nyt itse.

 Opetushallituksen koulukuljetusoppaan mukaan koulukuljetus on koulun toimintaa. Koulun on valvottava oppilaita sen ajan, kun oppilas odottaa koulukyytiä. Tätä myös vanhemmat olettavat.

Oppaassa ei ole huomattu mainita, että lain mukaan tilanne on toinen. Koulun vastuu loppuu, kun lapsi astuu koulun ovesta ulos ja lähtee pysäkille. Kuljetuksen aikana vastuu lapsista on kuljetusyrittäjällä, mutta koulun oven ja bussin oven välillä on ei-kenenkään-maa.

Tämä on tullut konkreettisesti esille kaarinalaisille vanhemmille. Viime lukuvuonna 36 oppilaan koulukuljetus hoidettiin reittiliikenteellä, mutta tänä syksynä tavallisissa linja-autoissa on matkustanut 172 koulukuljetukseen oikeutettua oppilasta. Koulun aloittajia ja muita oppilaita ei kohdella eri tavalla, vaan esimerkiksi 6-vuotiaan Benjamin Ahdin on itse nähtävä ohi ajavista kymmenistä linja-autoista, mikä on hänen bussinsa, osattava jäädä kyydistä omatoimisesti pois urheilukentän kohdalla ja kuljettava yksin matka 110-tieltä Hovirintaan.

Kuljettajalla ei ole oppilaslistoja, eikä hän varmista, jääkö lapsi oikealla pysäkillä pois. Mikäli lapsi eksyy matkalla kouluun tai pysäkille, vastuu on vanhemmilla.

Ryhmä piikkiöläisiä ja littoislaisia vanhempia, joiden lapset käyvät ruotsinkielistä alakoulua, kirjelmöi koulukuljetusten turvattomuudesta kaupungille. Kaupungin vastaus oli kuitenkin tyly.

– Reittiliikennettä käytetään koulukuljetuksiin koko Suomesa. Tämä on vain meillä aika uusi asia. Jos jotain sattuu, vakuutukset ovat voimassa, mutta huoltajat ovat vastuussa siitä, jos koulumatka ei ole turvallinen lapsen kehitystason kannalta. Asia on ihan sama, jos jotain sattuu tavallisella koulumatkalla, jonka lapsi kulkee aina omin päin, toteaa Kaarinan johtava rehtori Mika Rantanen.

Koulukuljetuksen muutokset ovat hankaloittaneet varsinkin ruotsinkielisen koulun arkea. Käy vastaamassa Kunnallislehden galluppiin, uskaltaako ekaluokkalaisen päästää yksin reittiliikenteeseen. Lue lisää koulukuljetuksista 10.10.2014 lehdestä.

2 KOMMENTIT

  1. Olisi kiva tietää että paljonko tällä on nyt säästetty ihan euroina… ja olisiko sen rahan voinut ottaa jostain muusta? Vaikka edustusmatkoista tai kulttuurin tukemisesta?

  2. Pitäisikö vanhempien opettaa lapsia kulkemaan julkisissa kulkuneuvoissa, eikä aina kuljettaa omalla autolla, jos lapselle ei anneta mitään mahdollisuutta toimia itsenäisesti, niin ei yhteiskunta voi olla koko ajan huolehtimassa lapsesta.

Kommenttien lisääminen on estetty.